Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, eylül ayı çek raporunu yayımladı. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 azalarak 16,2 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 7 artışla toplam 523 milyar TL'ye ulaştı.

Aynı dönemde, parasal tutarı 20 milyar TL olan 595 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 7, tutarında ise yüzde 4 artış yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 3 milyar TL tutarındaki 111 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın dokuz ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 3,7 ve tutar bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak yüzde 3,9 olarak gerçekleşti.

Verilere göre adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa şeklinde sıralandı. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 9,5'le Hakkari oldu. Hakkari'yi sırasıyla, yüzde 8,7'le Mardin, yüzde 8,6 ile Kırıkkale, yüzde 8,4'le Bilecik ve yüzde 8,4'le Iğdır takip etti.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Tunceli, Edirne ve Çorum olarak sıralandı.

Adet bazında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 10,5'le Hakkari oldu. Hakkari'yi sırasıyla, yüzde 9,1'le Şırnak, yüzde 6,7 ile Mardin, yüzde 6,5'le Kırıkkale ve yüzde 5,9'la Diyarbakır takip etti. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Çankırı, Sinop ve Kastamonu şeklinde sıralandı.
 
Editör: Vitrin Haber