Farklı kentlerden Sinop'a gelen balıkçılar, denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle ekmeklerini denizden çıkarmak için mücadele edecek.

Av yasağı sezonu boyunca yıpranan ağlarını ve teknelerini onararak yeni sezona hazırlanan balıkçılar, 1 Eylül'de "Vira Bismillah" demeye hazırlanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı kentlerden teknelerde çalışmak için Sinop'a gelen balıkçılar, yeni sezonu heyecanla bekliyor. 

Liman mevkisinde ağlarını ve yaşam malzemelerini teknelere yükleyerek son hazırlıklarını yapan balıkçılardan Mustafa Yerli, yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla çalışmak için Ordu'dan Sinop'a geldiklerini söyledi.

Ekmek parası kazanmak uğruna uzun yıllardır gurbette balıkçılık yaptıklarını anlatan Yerli, bol kazançlı bir sezon geçirmeyi diledi. 
Ordu'da tek geçim kaynaklarının fındık olduğunu vurgulayan Yerli, "Bu sene memleketim Ordu'da fındık az oldu, artık tek umudumuz balıkçılıktan kazanacağımız para. İnşallah bol bol palamut, istavrit avlar, kazanç elde ederiz. Aksi takdirde durum vahim." dedi. 

Yerli, her işin kendine göre zorlukları bulunduğuna işaret ederek balıkçığın da zor olduğunu ancak ekmek parası için bu işi yapmaları gerektiğini belirtti.

GURBET ZORDUR AMA DENİZDE İSENİZ DAHA DA ZORDUR
Erol Bayraktar ise Ordu'dan geldiğini, bu yıl fındığın az olmasından dolayı zor duruma düştüklerini ifade etti. Bölge insanının en büyük geçim kaynağının fındık olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: "Yeni sezondan beklentimiz, balıkçılığın iyi geçmesi. Zaten bu sene fındık olmadığı için bölgemizde insanlar mağdur oldu. Şimdi artık tek umudumuz bol bol balık olması. Memlekette kalan çocuklarımız var, bizim gibi ekmek parası için gurbete gidenler oldu. Gurbet zordur ama denizde iseniz daha da zordur. Özellikle kışın havalar çok soğumaya başladıkça işimizin zorluğu daha da artar. Yapacak bir şey yok. Zor, kolay fark etmez. Yeter ki emeğimizin karşılığını alalım." 
Balıkçılıkla 35 yıldır uğraşan Hamdi Demir de eskiye oranla fazla balık avlayamadıklarını anlattı.

Teknoloji geliştikçe avcılığın büyük boyutlara ulaştığına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti: "Eskiden balığın yerini tespit etmek zordu. Şimdi öyle bir dert kalmadı. Denizin dibindeki balık nerede, hemen tespit ediliyor. Böyle olunca aşırı avcılık yapılıyor. Bu da her sene avladığımız balık miktarını düşürüyor. İnşallah balık bu sene bol olacak. Tüm balıkçı arkadaşlarımıza bol kazançlar diliyorum." 

 
Editör: Vitrin Haber