Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, ''Kazı çalışmaları esnasında Balatlar Kilisesi'nin 4. yüzyılda ilk olarak Roma Hamamı'nın kiliseye dönüştürüldüğünü 6. yüzyılda ve 12. yüzyılda da burada başka kiliselerin yer aldığını öğrendik'' dedi. 
     
Sinop Balatlar Kilisesi'nde devam eden arkeolojik kazılarının bu yılki bölümünün sona erdiği bildirildi. 
     
Kazı çalışmaları hakkında açıklama yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyesi ve kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Ada Mahallesi'nde Bizans döneminden kalma bir kilise olan Balatlar Kilisesi'ndeki kazının bu yılki bölümüne öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan 80 kişilik ekiple başladıklarını ve kazıların 8 yıl daha devam edeceğini söyledi. 
     
Bu yıl çalışmalarını 8 nolu mekanda sürdürdüklerini dile getiren Köroğlu, şöyle devam etti: ''2010 yılında Balatlar Kilisesi'nde kazı çalışmalarına başladık Kazı çalışmalarındaki amacımız burada kiliseyi ve onun etrafındaki manastırı ortaya çıkarmaktı. Yapının içine doğru kazı çalışmalarımız derinleşmeye başladı, buranın sadece Geç Dönem Osmanlı mimarisi bir yapı değil daha erken evrelerde de yani 4. yüzyılda ilk olarak Roma Hamamı'nın kiliseye dönüştürüldüğünü 6. yüzyılda ve ve 12. yüzyılda da burada başka kiliselerin yer aldığını öğrendik''
 
Köroğlu, Roma Hamamı'na ait bulguların bu yılki kazılarda ortaya çıkmaya başladığını sözlerine ekledi. 

AA


Editör: Vitrin Haber