Sinop Üniversitesi SÜBİTAM İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Vali Hasan İpek, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş,  İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Sinop Üniversitesi Genel Sekreteri Mehmet Atlı, dekanlar, Enstitü Müdürleri, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Akademik-idari personel, kurum amirleri ile öğrenciler katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın; “Düzenlemiş olduğumuz bu konferans, Cumhuriyet tarihimiz açısından büyük bir önem taşıyan İstiklal mücadelemizi gerçek manada anlamak ve tarih sahnesinde var olabilmek için ortaya koyduğumuz şanlı destanı bir kez daha idrak etmek açısından büyük bir öneme sahiptir” dedi. 

Konuşmasının devamında milletimizin tarih boyunca birçok ihaneti ve işgal girişimini her defasında dirayetli duruşuyla bertaraf ettiğini vurgulayan Rektör Dalgın, Milletimizin istiklal mücadelesinde olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde de en büyük ihanete ve en sinsi işgal girişimine karşı baş eğmeyeceğini tüm dünyaya yeniden ilan ettiğini belirtti. 

Sinop Limanı İstiklal Mücadelemizde Önemli Bir Yere Sahiptir
“Atatürk, Misak-ı Milli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Tarih Yolculuğu” konulu konferans vermek üzere sunum gerçekleştiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Milli mücadele dönemlerinde Sinop’un önemine değinerek; “Denize sınırı olmayan devletlerin, tarih göstermiştir ki ömrü pek uzun olmamıştır. O bakımdan Anadolu’da kurulan her devlet denize çıkma isteği göstermiştir. Bu açıdan düşünüldüğünde Sinop’un ve Sinop Limanının milli mücadele döneminde üstlendiği görev çok önemlidir. Milli mücadele sırasında kuzeyden gelen, yani Ruslardan gelen mühimmat ve yardımlar, Sinop limanına geldikten sonra İç Anadolu’ya sevkiyatı yapılabiliyordu. Sinop limanı bu yönüyle istiklal mücadelemizde önemli bir yere sahiptir” dedi. 

Milli Mücadele İngilizler İçin Tam Bir Yıkım Olmuştur
Konuşmasının devamında İngilizlerin Milli Mücadele döneminde hiçbir hesabının tutmadığını belirten Prof. Dr. Refik Turan,  konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Çanakkale İngilizler için tam bir yıkım olmuştur. Çünkü Çanakkale Mehmetçiğin şahlanışıydı. Türk ordusunun ayağa kalkışıydı. İngiliz gücünün yenilebileceğinin tam bir ifadesiydi. Çanakkale İngiliz siyasetinin de altüst edilişiydi. Özetle söylemek gerekirse İngilizlerin Milli Mücadele döneminde Türk Milletine karşı hiçbir hesabı tutmamıştır.” 

“Misakı Millî, Şark Meselesine karşı duruşun ifadesidir”

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık “Millî İrade ve Mîsâk-ı Millî” başlıklı konuşmasında, bu iki kavramın Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunda özel anlam taşıyan iki kavram olduğunu ifade etti.
Mîsâk-ı Millînin, Avrupa’da “Şark Meselesi” olarak ifade edilen paylaşım anlaşmalarına karşı başlatılmış bir hareketi ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Güray Kırpık, Millî iradenin de milletin ta kendisi olduğunu, tarihten bugüne gelen bir miras olduğunu belirtti ve Millî kurtuluşun genel adı olarak tanımlanabilecek olan Mîsâk-ı Millîyi yeni ittifak ve masaların kurulduğu bugünde anlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ile Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık’a, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak tarafından günün anısına hediye takdim edildi. 
Editör: Vitrin Haber