Türk firmaların nükleer projelerinden daha fazla pay almaları ve ilgili firmaların organize bir şekilde hareket etmeleri adına Ankara Sanayi Odası (ASO) bünyesinde Nükleer Enerji Kümesi kurulacak.

Konuyla ilgili bilgi veren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından onaylandığını söyledi.
Kümenin Türkiye genelinde faaliyet göstereceğini belirten Özdebir, "Bununla ilgili bir şirket mi, iktisadi işletme mi kurulacak? Bu konu görüşülüyor. Yurt dışındaki firmalarla da temaslarımız var. İktisadi işletme kurulması bakanlık kararını verdikten sonra olacak bir günlük iş. Biz iktisadi işletme olarak kurmak istiyoruz ki disiplinli bir şekilde bu işi devam ettirebilelim. İstanbul ve Kocaeli sanayi odaları da kümeye dahiller." dedi.

40 milyar dolarlık iki proje
Nükleer enerji konusunda son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştiren Türkiye, 2010 yılının ocak ayında Akkuyu Nükleer Santralinin kurulması için Rusya ile anlaşma imzalamıştı.
Toplam yatırım bedeli 20 milyar dolar civarında olan proje kapsamında Akkuyu'da 4 reaktörlü bir nükleer santralin inşasına devam edilirken, proje bitiminde Türkiye, 4.800 megavatlık kurulu güce sahip santrale kavuşmuş olacak.
Akkuyu'nun yanı sıra Fransa-Japonya ortaklığı ile yapılacak 20 milyar dolarlık Sinop Nükleer Santral Projesi de Türkiye'nin önemli nükleer projeleri arasında yer alıyor. Akkuyu gibi 4 reaktörün faaliyet göstereceği santralin 4.480 megavatlık kurulu gücü bulunacak.

Her iki projede ilk reaktörlerin 2023 yılında çalışmaya başlaması beklenirken, ASO bünyesinde oluşturulacak kümeyle yerli firmaların, toplam yatırım bedeli 40 milyar doları bulan projelerden daha fazla pay almaları hedefleniyor.

 
Editör: Vitrin Haber