Ekonomi Bakanlığının Ur-Ge projeleri kapsamında desteklediği ASO Nükleer Enerji Kümesi, 2016 yılında eğitim faaliyetleriyle başladığı projeye, nükleer güç santrallerinde deneyimli ülke ziyaretleriyle devam ediyor. Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Rusya'dan sonra geçen hafta Japonya ziyaretini gerçekleştiren küme üyeleri, Tokyo'da düzenlenen "Türk-Japon Nükleer Endüstri Forumu"na katılarak Japon üreticilere kendilerini tanıtma imkanı buldu. Japonya'nın nükleer alanda üretim yapan sanayicilerinin üye olduğu "Japan Atomic İndustrial Forum" ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, hem nükleer santral kuran firma temsilcileri hem de çok sayıda nükleer tedarikçi firma temsilcisi katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Japonya Büyükelçiliği Müsteşarı Deha Erpek ve Japan Atomic İndustrial Forum Başkanı Akio Takahashi'nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda 9 Ankaralı sanayici, firmalarını ve üretim kabiliyetlerini anlatan birer sunum yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı, EÜAŞ ve TSE uzmanları da toplantıda Türkiye'nin nükleer konusundaki hazırlıklarını anlatan birer sunum gerçekleştirdiler.

Tüm gün süren forumda Türk firmalar daha sonra Japon temsilcilerle yüz yüze görüşme imkanı buldu. Çok verimli geçen görüşmelerin ardından 2018 yılının başında Japon firmalarının Japan Atomic İndustrial Forum liderliğinde Ankara'ya bir ziyaret yapması hedeflendi.
Ankaralı sanayiciler, Japonya ziyaretinde, dünyanın en önemli nükleer güç santrali üreticilerinden olan ve Sinop projesini gerçekleştirmesi beklenen Mitsubishi firmasının Kobe'de iki ayrı yerde bulunan ağır sanayi tesislerini de ziyaret etti. Firmanın özellikle nükleer sanayi üretim kabiliyetini yakından görme imkanı bulan Ankaralı sanayiciler, üretim süreçleriyle ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Görüntü alınmasına izin verilmeyen yüksek güvenlikli bu üretim tesislerini ziyaret, Ankaralı sanayiciler açısından büyük bir deneyim oldu.
Ankaralı sanayiciler daha sonra yine Mitsubishi'nin sahibi olduğu Kansai Elektrik tarafından kurulan Mihama Nükleer Güç Santralini ziyaret etti. 1970 yılında üretime başlayan ve şu anda üretim olmayan santralin 3 reaktöründen ikisi tamamen kapatılmış, birisi ise yeni güvenlik konseptine uygun bir şekilde revize edilme sürecinde. Santralin nükleer uzmanları tarafından bilgilendirilen Ankaralı sanayiciler, yüksek güvenlik önlemlerinden geçtikten sonra santrali inceleme fırsatı buldu. Santrale telefon ve fotoğraf makinelerini bıraktıktan sonra girebilen heyet, daha önceki nükleer kazalardan sonra geliştirilen yeni güvenlik konseptiyle ilgili yapılan çalışmaları da görme fırsatı buldu.

Akdaş Döküm, Alfa Kazan, Gemak Endüstri Makinaları, Gürgenler Mühendislik, Layne Bowler, Mim Mühendislik, Sevinç Makine, Taşçı Makine ve Tümaş AŞ temsilcilerinden oluşan heyet, Kushimoto'da bulunan Ertuğrul Şehitleri Anıtı'nı da ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu. Heyet, burada yeralan müzeyi ve Atatürk Anıtı’nı da gezme fırsatı buldu.

Nükleer Kümenin Japonya ziyaretini değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankaralı üreticilerin bu alanda üretim yapabilecek potansiyele sahip olduklarına dikkat çekerek, "Küme üyesi firmalarımız gerek geçen yıl aldıkları eğitim, gerekse Japonya ile birlikte gerçekleştirdikleri 4 yurt dışı ziyaretle altyapının oluşması sürecinde önemli bir mesafe katettiler. Ülke ziyaretlerinde, bu alanda üretim yapan firmalarla gerçekleştirdikleri temasların yanı sıra, nükleer tesislerdeki incelemeleri de, uygulamayı görerek konunun ne kadar hassas ve önemli olduğunu anlamaları açısından büyük bir değere sahip" dedi.

Özdebir, süreci başından sonuna kadar büyük bir ciddiyetle takip eden küme üyesi firmaları da kutladı.
 
Editör: Vitrin Haber