Çiftçilerin, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için bilinçsizce anız yakma yoluna gittiğini belirten yetkililer, anız yakmanın hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar verdiğini ifade etti.

"Toprağın çoraklaşmasına neden olur"
Anız yakmanın insan sağlığını önemli derecede etkileyen çevre kirliliğine de yol açtığını, "Anız yangınları toprağın üst tabakasındaki organik madde ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları da yok ederek, biyolojik dengenin bozulmasına, bitkilere yarayışlı besin maddelerini de azaltarak verimin düşmesine sebep olur. Toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması azalır, toprak sudan yeterince faydalanamaz. Anız yangınları, toprağı bitki örtüsüz bırakacağından, toprak doğrudan yağmur sularına ve rüzgara açık hale gelir, erozyon artışına ve toprağın çoraklaşmasına neden olur. Bunların yanı sıra anızların orman içerisinde veya yakınında yakılması ise büyük orman yangınları gibi felaketlere neden olmaktadır. Anız yakma sonucu oluşan orman yangınları, insanlık için temiz hava ve doğal zenginlik açısından son derece değerli olan ağaçları, kuşları, arıları, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi hızla bozarak, su kaynaklarını da kuruttuğu belirtildi.
Sinop İli kapsamında hazırlanan anız yangınlarını önlemek amaçlı 2016/1 Sayılı Valilik Genelgesi çerçevesinde Sinop ili ve ilçelerinde biçerdöver kontrol çalışmaları yapılmaktadır.

Anız yakanlara Uygulanacak Para Cezası İse; "Her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir"
2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesine dayanılarak 2016 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 28 Aralık 2015 tarih ve 29576 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2016/1 nolu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde 'Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir' hükmü ile 'Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır' hükmü uygulanacaktır.

Sonuç olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin korunması, olduğu bildirildi. 
gerzeninsesi.com
Editör: Vitrin Haber