Emniyet Genel Müdürlüğünden "Anıtkabir girişinde polislerin CHP'li bazı milletvekillerine zorluk çıkardığı" yönündeki iddialara ilişkin yapılan açıklamada, "Anıtkabir girişinde görev alan polislerimiz, milletvekillerimize yönelik herhangi bir olumsuz tavır ve davranış içerisinde bulunmamış, taleplerini yetkili makamlara ileterek milletvekillerimizin Anıtkabir'e girişlerini sağlamışlardır." ifadesi kullanıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, TBMM kürsüsünden, Anıtkabir girişinde kendisine polis tarafından zorluk çıkarıldığını iddia ederek, görevli emniyet mensupları ve Emniyet Teşkilatını hedef alan, haksız ithamlarda bulunduğu belirtildi.

CHP MİLLETVEKİLLERİNİN İÇERİ ALINMAMASI
Altay'ın iddiasının aksine Anıtkabir girişinde CHP milletvekillerinin bulunduğu otobüsün içeri alınmaması veya bekletilmesinde orada görevli polislerin hiçbir müdahalesinin olmadığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Her zaman oluğu gibi 10 Kasım günü Anıtkabir'de gerçekleştirilecek anma töreninde alınacak tedbirler Genelkurmay Genel Sekreterliğince belirlenmiş olup, ziyaretçi katılımlarının saat 07.15'te başlayıp 08.30'da bitecek şekilde planlanması kararı alınmıştır. Anıtkabir girişinde görevli polislerin alınan kararı uygulamak ve gerekli tedbirleri almak yükümlülüğünün bulunduğu açıktır. Saat 08.45'te Altay'ın makam aracı ile CHP milletvekillerinin bulunduğu otobüsün Anıtkabir'in 1 No'luNizamiyesi'ne gelmesi üzerine, görevlilerce kendilerine Genelkurmay Genel Sekreterliğince alınan karar hatırlatılmış ve Anıtkabir'in 08.30 itibarıyla ziyaretçilere kapatıldığı ifade edilmiştir.
CHP milletvekillerinin Anıtkabir'e girmekte ısrarcı olmaları üzerine konu Anıtkabir Komutanlığına iletilmiş ve milletvekillerimizin Anıtkabir'e girişi sağlanmıştır.
İddianın aksine Anıtkabir girişinde görev alan polislerimiz, milletvekillerimize yönelik herhangi bir olumsuz tavır ve davranış içerisinde bulunmamış, taleplerini yetkili makamlara ileterek milletvekillerimizin Anıtkabir'e girişlerini sağlamışlardır."

"KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ"
Açıklamada, devletin temel unsurlarından biri olan Emniyet Teşkilatının, Türkiye'nin dört bir tarafında kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, halkın huzur ve güveni, insan haklarının korunması görevlerini büyük özveriyle ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan canı pahasına yerine getirdiği vurgulandı.

"Demokrasi ve milli iradeye karşı gerçekleştirilen hain darbe girişiminin kahramanca püskürtülmesinde üstün gayret gösteren, gece gündüz demeden gerçekleştirdiği çalışmalarıyla ülkedeki huzur ve güveni tesis eden Emniyet Teşkilatı ile onun cefakar ve fedakar personeline yönelik haksız ithamların kabul edilemeyeceği" aktarılan açıklamada, "Siyasette uzun süre tecrübesi bulunan ve Grup Başkanvekilliği gibi önemli bir görevi yürüttüğü için kendisinden daha sorumlu davranması beklenilen Altay'ın haksız ithamlarını kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

SAYIN GENEL MÜDÜRÜN TBMM’DE YAPTIĞIM KONUŞMAYI İZLEMEDİĞİ BELLİ
CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Anıtkabir'de yaşanan olaya ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Yapılan açıklamadan Genel Müdürün TBMM’de yaptığı konuşmayı izlemediğinin belli olduğunu belirten Engin Altay, yetkililere yaptığı konuşmanın tamamını izlemeleri tavsiyesinde bulundu. Altay açıklamasında şunları söyledi; "Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 10 Kasım 2016 saat 08.45 civarında Anıtkabir 1 No’lu Nizamiyede yaşanan demokrasimiz adına üzücü olayı TBMM’de gündeme getirdiğim konuşmamla ilgili olarak gerçekleri yansıtmayan bir duyuruyu kamuoyuyla paylaşmıştır. Sayın Genel Müdürün TBMM’de yaptığım konuşmayı izlemediği duyurudan anlaşılmaktadır. TBMM kürsüsünde bildiride iddia edilenin aksine emniyet teşkilatını genel olarak özellikle tenzih ettim. Bildiride iddia edilenin aksine bana ve milletvekillerimize müdahale edenler Genelkurmay mensupları değil oradaki görevli polis memurlarıdır, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık korumalarıdır. Yine bildiride Anıtkabir’e girişlerin 08.30’da bitecek şekilde planlandığının belirtilmesine rağmen ben ve milletvekillerimiz oradayken (08.45) çok sayıda araç kontrolsüz şekilde giriş yapmıştır. Bildiride Genelkurmay Genel Sekreterliğince alınan kararın bize hatırlatıldığı ifade edilmektedir. Hatırlatmak şöyle dursun o esnada Genelkurmayın adı dahi geçmemiştir. Resmi araç plakam TBMM 30, iniyorum plakaya dikkat çekiyorum, milletvekili kimliğimi gösteriyorum buna karşın illa da araç kartı olacak gerekçesiyle girişim kabaca ve fiilen engelleniyor, ben daha sonra milletvekillerimizin bulunduğu parti otobüsümüze binerek uzun tartışmalardan sonra giriş yapıyorum. Korumalar makam şoförüme ‘derhal bu aracı buradan uzaklaştır’ talimatı veriyorlar. Korumalar hırslarını benden sonra TBMM’ye ait resmi araçtan ve şoförden çıkartmaya devam ediyorlar. Milletvekillerimiz kendilerini ‘milletvekiliyiz, Anıtkabir’e girişimizi engelleyemezsiniz’ demeleri üzerine ukala ve küstah tavırlarla ‘Siz vekilseniz biz milletiz’ sözlerini sarf ediyorlar. Elbette milletin kendisidirler, ancak an itibariyle devletin görevli polis memuru olduklarını ve bu bilinçle objektif, yansız ve saygılı bir tutum içerisinde olmalarının gerektiğini hem orada hem de TBMM’de vurguladım.kaleme alan Sayın Yetkilinin ve Emniyet Genel Müdürü’nün TBMM’de yaptığım konuşmanın tamamını izlemelerini öneriyorum. Emniyet Genel Müdürlüğünün Sayın Yetkililerine ve mensuplarını özellikle tenzih ettiğim halde, konunun Anıtkabir 1 No’lu Nizamiye Kapısında bize müdahale eden muhtemelen Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koruma ekibinin kast ettiğimi çok net ifade etmeme rağmen; bildiride “Emniyet Teşkilatı ve Emniyet Teşkilatının tüm personelini hedef alan haksız ithamlarda bulunmuştur” ifadesini; çok sevip önemsediğim kahraman Türk polisinin şahsıma yönelik bir kışkırtma olarak algılıyorum.

Devlet adabından ve Türk Polis Teşkilatının geleneklerinden bir parça nasibini almış hiçbir polis memurunun Ana muhalefet Partisinin Grup Başkanvekiline ve milletvekillerine 10 Kasım günü Anıtkabir girişinde zorluk çıkarmayacağı ve saygısızlık yapmayacağı aşikardır. Konuyu kraldan çok kralcılık psikolojisine girmiş bir grup korumanın işgüzarca ve hasmane tutumu olarak değerlendiriyoruz.
 
Editör: Vitrin Haber