Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde 'Otoimmün Lenfoproliferatif Sendrom' hastası 9 yaşındaki Medine Gezer'e, 3.5 yaşındaki kardeşi Mustafa Can'dan periferik yöntemle damar yoluyla alınan kök hücre nakledildi. Kardeşinden alınan kök hücre ile şifa bulacak olan küçük kız, "Kardeşimin ismi gibi benim can kurtaranım, ona can kardeşim diyorum" dedi.

Sinop'un Durağan İlçesi'nde yaşayan Adem ve Hanife Gezer çiftinin çocukları Medine Gezer'e 3 yıl önce Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde 'Otoimmün Lenfoproliferatif Sendrom' teşhisi konuldu. Küçük kıza ilaç tedavisi yapıldı. Doktorlar 6 ay önce kök hücre nakli yapılmasına karar verdi. Ailede yapılan tarama küçük kızın kardeşi Mustafa Can Gezer'in DNA'sı ile tam uyum sağladığı belirlendi. Bunun üzerine 6 gün önce nakil için küçük kız hastaneye yattı. Kardeşine verilen ilaçların ardından Mustafa Can Gezer'in kanından özel bir cihaz ile periferik yöntemle damar yoluyla iki gün süreyle kök hücre toplandı. Ardından abla Medine Gezer'e nakledildi.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk kemik İliği Nakli Ünitesi Koordinatörü Prof.Dr. Canan Albayrak, Otoimmün Lenfoproliferatif Sendromu'nun nadir görülen bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Albayrak, şöyle konuştu: "Medine Gezer'in nadir ve doğuştan gelen bir hastalığı var. 2016 yılından itibaren tedavi altında. Ancak oldukça ilerlemiş bir hastalığa sahip olduğu için ilik nakli kararı alındı. Bunun için ailede tarama yaptık ve kardeşinin tam uyumlu olduğu tespit ettik. Medine'yi Kemik İliği Nakli Ünitesi'ne yatırdık, yoğun bir ilaç tedavisi ile iliğini temizledik. Kardeşinden topladığımız kök hücreyi Medine'ye damar yolundan verdik. Bu sayede Medine hastalığını tamamen yenmiş olacak. Sağlıklı bir hayata kavuşmuş olacak. Kök hücreyi damar yolu ile topluyoruz. 3.5 yaşındaki bir çocuk bile ağlamadan sızlamadan bunu yapabiliyor. Öyle ağrılı ve ızdıraplı bir şey değil. TÜRKÖK tarafından toplanan kök hücre donör bankasını genişletme kampanyaları var. Vatandaşlarımızın kan örneği vererek kayıtlı olmalarını ve ilik bağışında bulunmalarını istiyoruz. 3.5 yaşındaki bir çocuk kardeşine nasıl ilik verebiliyorsa, sağlıklı diğer bireylerde tanımadıkları bir kişi için ilik vericisi olabilirler. Bunu toplumda yaygınlaştırmak istiyoruz. Türkiye'de donör sayısının hızla artmasını ilik bekleyen hastaların bu tedaviye kavuşmasını bekliyoruz."

Kardeşinden aldığı kök hücre ile sağlığına kavuşacak olan Medine Gezer ise "Kardeşimin ismi gibi benim can kurtaranım, ona can kardeşim diyorum. Kardeşimden alınan kök hücre ile bende hastalıktan kurtulacağım. Sağlığıma kavuşacağım. ben de iyileşmek istiyorum. kardeşimi çok seviyorum" diye konuştu.

Durağan İlçesi'nde bir okulda hizmetli olarak çalışan baba Adem Gezer, "Kızımın tedavisi OMÜ'de devam ediyor. Doktorlarımız bize çok yardımcı oldu. Küçük oğlumdan alınan kök hücre kızıma nakledildi. Mustafa Can doğduğunda kızımın hastalığından haberimiz yoktu. İsmini Can koyduk, demek ki ablasına can olacakmış" diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber