Gerze Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan ve Proje Koordinatörlüğünün Öğretmen Sevim Ay tarafından yürütüldüğü 340 bin Avro´luk AB Projesinin toplam proje maliyetinin % 10’luk kısmı olan 33 bin 970,15 Avro eş finansman tutarı olup, Proje Koordinatörünün öğretmen olması nedeniyle koordinatörlük ücreti eş finansman sayılarak 21 bin 970,15 Avro’luk bölümü Gerze Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından, 12 bin Avro’luk kısmı ise proje ortağı olan Sinop İl Özel İdare’si tarafından karşılanıyor.

340 bin Avro bütçeli olan projeyle; Sinop yöresinde var olan kentsel, kültürel ve doğal mirasın korunması amaçlanarak ulusal ve uluslararası düzeyde kentin tanıtılması ve turizme kazandırılması hedefleniyor.

Projenin hedef kitlesini Sinop ilinde yaşayan 15-29 yaş arası işsiz gençler, dezavantajlı grup sayılan eski hükümlüler, restorasyon alanında faaliyet gösteren inşaat firmaları oluşturmakta.

Proje kapsamında, 45 kişiye genel beceri ile mesleki eğitimi kursu verilecek ve restorasyon atölyeleri kurulacak. Yine proje dahilinde; atölye çalışmaların da ilçede tarihi eser olan bir konut da tamamen restore ediliyor. Proje ile Sinop'ta kültürel mirasın korunarak, yeni bir iş gücü piyasasına imkan sağladığı bir uygulama olacak.

Proje kapsamında verilen mesleki eğitimi desteklemek, teorik eğitimde gördüğü bilgileri gerçek yaşantıda birleştirerek uygulanabilirliğini kavramak, uygulamaları yerinde incelemek, mesleki becerilerini geliştirmek, öğrenmenin kalıcılığını sağlamak amacıyla Kastamonu, Amasya ve Safranbolu’ya eğitim amaçlı geziler düzenlendi. Bunun dışında mesleki eğitim sırasında ilimizdeki (Sinop-Merkez, Boyabat ve Gerze) restorasyon çalışmaları ziyaret edilerek ve eğitimci mimarlar tarafından anlatılan konuların yerinde uygulanışı da gösterildi.

Proje kapsamında teorik eğitim sürecinde kursiyerlere aktarılan bilgilerin, gözlem yoluyla özümsenmesini sağlamak amacıyla, 29.03.2017-05.04.2017 tarihleri arasında İspanya’da tarihi ve kültürel odak oluşturan birçok noktaya, eğitmenler eşliğinde, teknik geziler düzenlendi. Tarihi yapıların kursiyerler tarafından incelenmesi amacıyla düzenlenen bu gezilerde, evrensel koruma ilkeleri vurgulanarak; ülkemizdeki uygulamalara ilişkin bilgi ve görüşler yapılar üzerinde örneklendirmeler yapıldı.

Projenin İştirakçi firmaları ise Barbaros Müh.İnş.Nak.Tur.San.İç Ve Dış Tic.Ltd.Şti. ile İstankol Tur.Tic.Ltd.Şti. olup restorasyon alanında faaliyet gösteren inşaat firmaları, Mimarlar Odası ve Gerze Belediyesi projeye destek vererek, kursu başarı ile bitiren kursiyerlerin istihdamını sağlayacak.

Proje son olarak iyi uygulama örnekleri arasına girerek 05 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleşen “Hayatlar Değişiyor Türkiye Gelişiyor” proje fuarına katıldı. Projenin kapanış toplantısı ise 19 Nisan 2017 tarihinde Gerze İlçesinde yapılacak.
Editör: Vitrin Haber