Geçtiğimiz yıl Sinop’ta gerçekleştirilen “31 Ekim Karadeniz Günü” etkinlikleri bu yıl Rize’de yapılacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl başka bir Karadeniz ilinde düzenlenen “31 Ekim Karadeniz Günü” etkinlikleri bu yıl Rize’de gerçekleştirilecek. 

Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi kapsamında 31 Ekim 1996 tarihinde İstanbul’da imzalanan Stratejik Eylem Planı ile her yıl kutlanması karara bağlanan  “31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü” etkinlikleri 2013 yılında Sinop’ta gerçekleştirilmişti. Bu yıl ki etkinliklerin de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın organizasyonuyla 31Ekim-1 Kasım 2014 tarihlerinde Rize’ de düzenleneceği belirtildi. 

Geçtiğimiz yıl “31 Ekim Karadeniz Günü” etkinliklerinin büyük bir katılımla Sinop ilinde gerçekleştiğini hatırlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı dahilinde hayata geçirilen Karadeniz Günü etkinliklerinin taraf ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile kutlandığını söyledi. 

Karadeniz’in İncisi, Yüzen Şehir Sinop için Karadeniz’in varoluş nedeni olduğunu sözlerine ekleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, İl Müdürlüğü olarak Karadeniz’in korunması adına yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Kurt; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  desteği ve önderliği ile yaşam kaynağımız Karadeniz’in iyileştirilmesi yolunda adımlar atılmaktadır. Karadeniz’e taşınan atıksuların bertarafı önemli adımlardan biri olup, belediyelerimizin atıksu bertaraf tesislerinin 2015 yılında devreye alınması planlanmaktadır. Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nin atıksu arıtma tesisi halihazırda devreye alınmıştır ve Organize Sanayi Bölgesi atıksularını arıtarak deşarj etmeye başlamıştır. Atmosfere salınan kirleticilerin azaltılması hedefi ile de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen kriterler çerçevesinde yakıt denetimleri İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Deniz taşıtlarından kaynaklı kirleticilerin bertarafı yönünde de Bakanlığımızın yasal zorunluluk haline getirdiği atık kabul tesislerinin devreye alınması, dolayısıyla deniz taşıtlarından da denizimize atık atılmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Karadeniz’in korunmasının sadece kurumlarla değil vatandaşların da duyarlığı ile mümkün olacağının altını çizen Kurt; “Bu noktada hemşerilerimize de görev düşmekte. Bilinçlenmenin eğitim ile eğitimin de küçük yaşta başladığını unutmayarak, Karadeniz’in bizler için ne kadar önemli olduğunun ve korunması için neler yapabileceğimizi örnek davranışlarımızla çocuklarımıza anlatmalıyız. Bir başka “Uluslararası Karadeniz Günü”ne daha sağlıklı daha yaşanabilir bir çevre ile ulaşmak dileğiyle, tüm hemşerilerimizin 31 Ekim Karadeniz günü kutlu olsun” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber