Emniyet, sürücü belgelerinin Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uyumlu olması için çalışmalarına hız verdi. Yeni ehliyetler AB ülkelerinde de geçerli olacak.

Sürücü belgelerinin Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uyumlu olması için çalışmalarına hız veren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Başkanlığı'nın bu yönde yaptığı çalışmalarının son aşamaya geldiği öğrenildi. Bu kapsamda zaman içerisinde 23 milyon kişinin ehliyetinin değiştirilmesini öngören çalışmayla birlikte yeni ehliyetler AB ülkelerinde de geçerli olacak.

Sahteciliğin engellenmesi için güvenliğin üst seviyede olacağı yeni ehliyetler, fiziki olarak AB ülkelerinde kullanılan sürücü belgesine uygun hale getirilecek. Özel renk ve mikro harfler içeren karmaşık bir tasarıma sahip olacak olan sürücü belgeleri, polikarbonat malzemeden lazer baskıyla üretilerek vatandaşların hizmetine sunulacak.

Yeni ehliyet içerisinde, ultraviyole ışığa tutulduğunda görülen yazı ve şekiller yer alacak. Kartta renkli güvenlik mürekkepleri ile gökkuşağı ve banknot baskısında da kullanılan çok ince çizgi ve yazılardan oluşan bir teknik olan guilloche baskı kullanılacak. Bu sayede tarama, baskı ya da kopyalama yoluyla kartın taklit edilmesinin önüne geçilecek.

Ehliyetlerin tamamının değiştirilmesi için 5 ya da 10 yıllık bir süre öngörülürken yeni ehliyetlerin gelecek yıldan itibaren verilmesini hedefleniyor.

iha

Editör: Vitrin Haber