Sinop Durağan ilçesine bağlı uzak ve yüksek dağ köylerimizden birisi olan Kılıçaslan Köyü Muhtarı yüzyıllardır süregelen feodal yapıya muhtarlığa geldiği gün dur dedi. Çok kimse bilmese bile Sinop'un ve özellikle Durağan ilçesinin dağ köylerinde toplumun gelişmiş kesimlerince bir utanç ve ayıp kabul edilen evlenecek kızlardan kız ailesi tarafından damat tarafından alınan BAŞLIK PARASI uygulaması maalesef halen devam ediyor. Hatta bu başlık parası rakamı bazı köylerde 40 bin liraya kadar çıkmakta. Gençler evlenebilmek için çok büyük sıkıntılara girmekte ve başlık parasını biriktirebilmek için bazen yıllarca gurbette çalışmak zorundalar.

 

Kılıçaslan Köyü Muhtarı Ahmet YANIK göreve geldiği gün yıllardır içinde bir ukde olan ve ezikliğini hissettiği başlık parasını kaldırmaya kafasını koyar. Uygulamanın yüzlerce yıldır sürüyor olması muhtarın önündeki en büyük engeldir. Çevre köylerde olanca hızıyla başlık parası uygulamasının uygulamasının devam ediyor olmasıda muhtarın gözünü korkutamaz. Ve muhtar Ahmet YANIK sevgili kızı Yasemin'i gelin edecektir. Ve ilan eder tüm köye. " Ey millet bırakın bu köhnemiş adeti. Gençler boşuna başlık parası uğruna ömürlerini gurbette geçirmesinler. Bu utancı daha fazla taşımayalım. Gelin bu başlık parasını Kılıçaslan'dan kaldıralım." der ve ilan eder tüm köye Kızım Yasemin'den başlık parası almıyorum cümle alem duysun der ve sevgili kızını başlık parası almadan gelin eder. Olay köyde ve çevre köylerde bomba etkisi yaratmıştır. Eski Muhtar olan dayısı Osman KARATAŞ Yasemin'in düğününden bir süre sonra kızı Şaziye'yi nişanlayacaktır. Muhtar Ahmet YANIK aynı zamanda dayısı olan Osman KARATAŞ'a gel başlık parası alma. Bu eski ve kötü adeti kaldıralım. der. Şaziye'de Yasemin'in ardından başlık alınmadan gelin olmuştur.

Yasemin ve Şaziye'nin başlıksız gelin olmasının ardından bu olay köyde dalga dalga yayılır. Kapılar örtülüp, camlar kapatıldığında kız babaları kız anneleri Muhtarlarına destek vermeyi kararlaştırırlar. Ve o günden bu güne yapılan 15 düğünde hiç bir kızdan başlık alınmaz.

Dütmen tepesi eteklerinde , Kanlıçay boylarında kurulu bu dağ köyü Kılıçaslanda Ahmet YANIK adlı bir cesuryürek muhtar çıkmıştır. Ve yüzyıllardır damat adaylarına kanlı terler döktürten gurbet toprakları çiğneten Başlık parasını kaldırmayı başarmıştır.

Ne diyelim. Teşekkürler Cesuryürek Ahmet YANIK Muhtar.

Allah Utandırmasın.

Yaptığın olay çoğu kimse tarafından bilinmese de başlık parası uğruna gurbet elleri çiğneyen gençler ve nişanlısının yolunu gözleyen genç kızlar sana duacı olacaktırlar.

Feodal yapıyı kırmak için ilk adımı sen attın. Darısı bu utancın sürdüğü köylere.....(ARŞİV)