Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, nitelikli işgücünün geliştirilmesi amacıyla Sinop‘ta Nükleer Teknoloji ve Eğitim Merkezi kurulacağını belirterek, nükleer teknolojinin yerlileştirilmesini sağlamak üzere yeni bir karar alınacağını ifade etti. 

Bakan Işık, geçen hafta 29‘uncu toplantısı gerçekleştirilen ‘Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda (BTYK) alınan kararları açıkladı. Ulusal Nükleer Teknoloji Geliştirme Programı kapsamında, proje şirketinin Sinop‘ta nükleer santral inşaası üzerine çalışacağını belirten Işık, ayrıca nitelikli işgücünün geliştirilmesi amacıyla şirketin Sinop‘ta Nükleer Teknoloji ve Eğitim Merkezi kuracağını söyledi.

Işık, nükleer teknolojinin yerlileştirilmesini sağlamak üzere yeni bir karar alınacağını ifade etti. e-Devlet ihaleleri dahil olmak üzere kamu bilişim ürün ve hizmet tedariklerine istekli firmalara yönelik yetkilendirme ve belgelendirme sisteminin oluşturulduğunun altını çizen Işık, bu konudaki mevzuat değişikliklerinin tamamlandığını belirtti.
Türkiye Uzay Ajansı‘nın kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılmasına ve karara ilişkin gelişmelerle güncellenen Ulusal Uzay Araştırma Programının, BTYK‘nın 30. Toplantısına sunulmasının kararlaştırıldığının altını çizen Işık, "Ar- Ge, yenilik, girişimcilik projelerinde çıktıların ticari prototip ve ürüne dönüşmesini, yatırımcı ve pazarla buluşmasını kolaylaştırmak amacıyla ticarileşme odaklı sektörel yol haritaları oluşturulması kararlaştırıldı" diye konuştu.

Üniversite sınavına yeni düzenleme
Işık, üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılmasının 2017 sonuna kadar tamamlanabilmesi için çalışmaların yürütülmesine karar verildiğini bildirdi. Sanayi 4.0 devrimi, siber fiziksel sistemler, yapay zeka, sensör, robot teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, siber güvenlik ve bulut bilişim başta olmak üzere kritik ve öncü teknolojüerde yetkinlik kazanılmasını sağlayacak Ar-Ge çalışmalarının artırılmasına karar verildiğini aktaran Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nükleer enerji ve yakıt çevrimi teknolojilerine yönelik yetkinlik kazanılmasına hizmet eden Ar-Ge çalışmalarının teşviki kararlaştırıldı. Yerli firmalarımızın nükleer santrallere tedarik kabiliyetinin artırılması için teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi ve standardizasyon/belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik çalışmalara karar verildi. Nükleer enerji ve ilgili temel bilimlerde öncül araştırmalar yürüten uluslararası bilimsel kuruluşlarla işbirliklerinin geliştirilmesi çalışmalarının kurulun 30‘uncu toplantısına sunulması kararlaştırıldı.
 
Editör: Vitrin Haber