Sigortalı olarak çalışan işçiler, sağlık durumun sebebiyle rapor alırlarsa, bu durumda rapor parası devreye girmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından rapor parası alabilir ve bu paranın sorgulamasını da internet vasıtasıyla yapabilirsiniz.

Rapor Parası Tanımı

Sigortalı bir çalışanın geçici süre iş görememesi durumunda, SGK tarafından yetkilendirilen sağlık kurumlarında tedavi olmaları gerekiyor. İş kazası, hastalık, mesleki hastalık veya doğum gibi nedenle bir sağlık kuruluşunda tedavi olmanızı gerektirebilir. Bu tedavi sırasında istirahat tavsiye edilebilir ve böylelikle geçici bir süre ile iş görmemezlik meydana gelmektedir. Sağlık kuruluşunda çalışan yetkili bir hekimin yazacağı rapor, SGK tarafından kişiye belli bir ödenek temin edilmesini sağlayacaktır. Bu ödeneğe de rapor parası adı verilmektedir.

Rapor Parası Almak

Rapor parasını bir çalışanın alabilmesi için, ilk olarak raporun işverene teslim edilmesi gerekiyor. İşveren bu sağlık raporunun kaydını 5 gün içerisinde e-rapor sistemine işleyecek ve SGK yetkilileri tarafından rapor incelemeye alınacaktır. Raporun uygunluğu halinde, SGK rapora onay verecektir. Onaylanan rapora PTT talimatıyla ödeme alınabilmektedir. PTT aracılığıyla alabileceğiniz rapor parası, size SMS aracılığıyla bildirilecektir. Böylelikle PTT kurumunun herhangi bir şubesinden rapor paranızı almanız söz konusu olabilecektir.

Rapor Parası Sorgulaması

SGK'dan alabileceğiniz rapor parası bulunup bulunmadığını veya raporun kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığını belli sistemler üzerinden takip edebilirsiniz. Bunun için e-Devlet, PTT veya Ziraat Bankası şubelerini kullanabilirsiniz. Rapor parası alabilmeniz için, raporunuzun en az 3 gün süreli olması gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. 3 günden az olan raporlara herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.

e-Devlet şifrenizle birlikte sisteme girerek rapor parası sorgulamanızı yapabilirsiniz. Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz, bu durumda bir miktar ücret karşılığında PTT şubelerinden bir e-Devlet şifresi alabilirsiniz. e-Devlet sistemine şifrenizle birlikte girerek sorgulamanızı yapabilirsiniz. Ayrıca raporun onay aşamasından geçip geçmediğini de sistemde görebilirsiniz. İşlemlerini güvenli bir biçimde bu sistem üzerinde sağlayabilirsiniz.
Belirtildiği gibi PTT ve Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla sorgulama işlemini yaptırabilirsiniz. Bu işlemlerde sizden 2 TL ücret talep edilebilmektedir.
https://www.sosyalyardimlasma.net/sgk-rapor-parasi-sorgulama-2018


ADVERTORİAL
 
Editör: Vitrin Haber