Omuz kişinin bünyesindeki en kompleks bölge olduğu için omuz ağrısı çeken bir çok hasta ile doktorlar karşı karşıya kalmaktadır. Peki omuz ağrısı çeken kişi sayısının bu kadar çok artmasındaki sebepler ve omuz ağrısı nedenleri nelerdir?

 

Omuz bölgesinde omzunu bir araya getiren kemikleri bir arada tutan çok fazla kas ve bağ dokusu bulunmaktadır. Bu yüzden bu kas ve bağ dokularından her hangi birisinin zedelenmiş olması omuzda ağrıya yol açmaktadır.

 

Omuz ağrısındaki en büyük sebeplerden birisi omuzda sıkışma yaşanması olarak karşımıza çıkmaktadır. Omuz sıkışması yaşayan hastalarda omuzun ön ya da yan tarafında omuz ağrısı görülürken, kolu yukarı kaldırma yani baş üstü hareket dediğimiz hareketi yaparken kendisi ağrı olarak göstermektedir. Yine omuz sıkışmasına bağlı olarak oluşan omuz ağrısının en büyük belirtisi de ağrının gündüz hafifleyip gece şiddetlenmesidir. Çünkü omuz sıkışması omuz çatısının altında gerçekleştiği için gece omza fazla yüklenilmesi bu sıkışmayı arttırmakta ve omuz ağrısını daha da çok tetiklemektedir.

 

Omuz ağrısı yaşayan hastalardaki en büyük sıkıntılardan birisi de hareket kısıtlılığıdır. Bu hastalar kollarını yukarı kaldıramaz ya da yana ve arkaya hareket ettirmekte zorluk çekerler. Özellikle hanımlar sütyenlerini arkadan ilikleyemediklerinde omuz problemi yaşamaya başlamış denilebilir.

 

Hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar omuz sıkışmasından ziyade donuk omuz rahatsızlığına yakalanmış olabilirler. Donuk omuz rahatsızlığında, omuz kapsülünü saran bağlardan oluşan bir kılıf vardır. Bu kapsül şişerek kalınlaşır ve kişide hareket kısıtlılığı ve ağrı olarak kendisini belli eder. Donuk omuz ağrısı tek bir omuzda görülebileceği gibi her iki omuzda da görülebilir ve ağrı kronikleşmeye başlamadan önce ilk başlarda üşütme ağrısı ile karıştırılabilir.

 

Omuz ağrısı neden ve belirtileri yukarıda bahsettiğimiz şekillerde kişilerde meydana gelmektedir.Bu tür şikayetleri olan hastaların en yakın zaman da bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına görünmesinde fayda olacaktır. 

 

 

Kaynak:

 

Editör: Vitrin Haber