Çeşitli işlemler için yapılması gerekli olan uygulamalar arasında bulunan karakutu yazılım girdilerin ve çıktıların hesaplaması üzerine kurulmaktadır. Bununla birlikte kod yapısı ya da kodların nasıl işlendiğine dair bilgi verilmesi gerekmediği gibi yapısal anlamda da işleyiş özelliğine sahip değildir.
Kara Kutu Yazlım İşleyişi
Öncelikle yapılan işlem öncesinde tüm gereklilikler ortaya konulurken spesifikasyonların analizleri de yapılmaktadır. Geçerli olan ve geçerli kabul edilmeyen tüm girdilerin belirlenmesinin akabinde girdilere göre çıktı kararları alınmaktadır. Seçilen girdilerin mevcut olduğu testlerin oluşturulma süreci de sonrasında başlatılmaktadır. Oluşturulan testler sonucunda girdilere ait çıktılar elde edilir. Daha öncesinde analiz sonucu elde edilen çıktılarla karşılaştırmaları yapılır. Böylelikle uygulamanın çalışma düzeni ve doğru çalıştığı kontrol edilir.
Tek bir gereksinim ile sağlanan veri sonrasında dahi testlerin uygulanması söz konusu olurken karakutu için en önemli sorunların başında test aşamasındaki bilinmezlik gelmektedir. Çünkü uygulamanın ne kadarının teste tabi olduğu ve pozitif anlamda elde edildiği bilinmemektedir. Bundan dolayı da uygulamaya dair kesin bir sonuca ulaşabilmek söz konusu olmayacaktır. Aynı zamanda programcılar tarafından yaratılan uygulamaların her test için devam ettiği ve testlerin aynı şekilde uygulandığı da söz konusu olabilecek durumlar arasında bulunmaktadır.
Kara Kutu Ne Sağlar?
•        Test uzmanı tarafından tespiti bir hayli zor olan hataların bulunması için karakutu yazılım kullanılabilmektedir.
•        Test uzmanı ve geliştiricinin tam olarak bağımsız bir yapıya sahip olduğu düşünüldüğünde önyargısız kullanım imkanı vermektedir.
•        Çok daha yüksek kaliteli olmasının yanı sıra aynı zamanda kompleks sistemler için kullanılabilir düzeydedir.
•        İşleyiş açısından probleme sahip olmamakla birlikte aynı zamanda tanımlama işlemlerinin yapılmasının hemen sonrasında kullanıma geçmektedir.
Kara Kutu Alt Test Teknikleri Nelerdir?
Yapılması gerekli olan tüm testlerin uygulama için mümkün olması düşünülmemektedir. Bundan dolayı temel uzmanlık alanı sınıflandırmasına uygun olarak geliştirilmiş bazı teknikler karakutu içinde geçerlidir.
Alt Teknik Test Sınıflandırması:
•        Denklik Sınıfı
•        Sınır Değeri
•        Karar Tablosu
•        Durum Geçişi
•        İkili Test
Ortaya konulacak doğru test uygulaması sonucunda çok daha etkin bir hizmet alınması söz konusu olduğu gibi kısa süre içinde hataların bulunması da kolaylaşmaktadır. Etkili test senaryolarından uygun olanın seçilmesiyle kara kutu sistemi kullanımı çok daha pratik hale gelmektedir.

Advertorial Haber
 
Editör: Vitrin Haber