Sinop Ceza infaz Kurumu, İzmir Gündoğdu Meydanında düzenlenen ve 77 Ceza Evinin katıldığı geleneksel “Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Fuarı”na katıldı.  Bu yıl onuncusu düzenlenen fuarda satışa sunulan gömlekler ve kravatlar kısa sürede tükenirken, binlerce sipariş alındı. 

Her yıl 8 şehirde düzenlenen ve ikinci  defa  İzmir’de gerçekleştirilen ve hükümlülerin el emeği göz nuru ürünlerinin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu “10. Ürün ve El Sanatları Fuarı” bu yıl kapılarını İzmir Gündoğdu Meydanında kurulan devasa  fuar alanında  açtı. Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen fuarda Sinop standı büyük ilgi gördü. ‘’Sabır ile sevgiyi, estetik ile şıklığı birleştirmek bizim işimiz’’ sloganı ile üretim yapan Sinop Ceza İnfaz Kurumları standları oldukça yoğun ilgi ile karşılandığı fuarın açılışına; İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fizun, İzmir İl Jandarma Alay Komutanı Hasan Koçyiğit, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Telli, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Üyesi Oktay Yörük, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Utku Salih Dinçer, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Özlüoğlu, Foça Cumhuriyet Başsavcısı Ali Öztürk, İzmir ve Karşıyaka Adliyesinde görevli hâkim ve Cumhuriyet savcıları Sinop Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman ile ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde görevli müdürler ve personelin aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı.  
       
Ulusal basın tarafından takip edilen Fuarın açılış konuşmaları; İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru tarafından yapıldı. 
Açılış konuşmasında İzmir Valisi Mustafa Toprak; Gündoğdu Meydanı’nın İzmir’de gerçekleştirilen önemli etkinliklerin gerçekleştirildiği bir alan olduğunu belirtti. Bu kapsamda İşyurtları tarafından düzenlenen Fuar Alanına girildiği andan itibaren gerek dizayn şekli, gerekse ürün çeşitliliği itibariyle Fuarın son derece güzel hazırlandığının görüldüğünü ifade eden Toprak, bu Fuarın hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılmasına ve rehabilitasyonuna verilen önemi gösterdiğini, yine Fuarın sosyal devletin kapsamında yapılan çalışmaların bir göstergesi olduğunu, diğer yandan bireyleri suça sürükleyen sebeplerin başında bu bireylerin mesleklerinin olmamasının geldiğini, bu nedenin ortadan kaldırılması amacıyla ceza infaz kurumlarında meslek eğitim kurslarının açıldığını ve bu kurslara katılan hükümlülerin meslek sahibi olduğunu, bu çalışmaların ürünlerinin bu Fuarda sergilendiğini, hükümlülere meslek edindirme çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünlerin Dünya standardında bir kaliteye sahip olduğunu ifade ederek teşekkür etti.
"CEZA İNFAZ KURUMLARINDA AVRUPA’YA ÖRNEK EĞİTİM ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR." 
Daha sonra söz alan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise ceza infaz sisteminin insan odaklı bir yaklaşımı benimsediğini söyledi. Yıldırım; “İşyurtları Kurumu Antalya, İstanbul, Ankara ve Elazığ Fuarlarından sonra bu yıl beşinci Fuarın İzmir’de düzenleniyor. Ceza infaz sistemimiz insan odaklı bir yaklaşımı benimsemekte. Ceza infaz kurumlarından salıverilecek bireyleri topluma kazandırmayı hedefleyen bir yapı var. Bu kapsamda infaz sistemimizin suça sürüklenen bireylerin yeniden suça yönelmesini önlemek için her türlü eğitim ve psiko-sosyal çalışmaları yoğun bir şekilde sürdüren bir sisteme sahibiz. Ceza infaz kurumlarımıza gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse üniversitelerimizle yapılan işbirliği sonucunda okuma yazma eğitiminden lisans ve lisansüstü eğitime kadar her kademede eğitim imkanı hükümlü ve tutuklularımıza sağlanmakta. Bu yoğun eğitim çalışmaları sonucunda ilköğretim ve orta öğretim çalışmalarına ilave olarak iki yıllık yüksek öğrenimine 900, dört yıllık yüksek öğrenime 233, yüksek lisans programına 45, doktora çalışmalarına 4 hükümlü ve tutuklu katılmakta” dedi.  
Sözlerine ceza infaz kurumlarının bir yönü ile okul işlevi gördüğünü söyleyerek devam eden Genel Müdür Yıldırım, geçen yıl ceza infaz kurumlarında 68.374 hükümlü ve tutuklunun mesleki eğitim çalışmalarına katıldığını, yine ceza infaz kurumlarında bulunan psiko-sosyal servislerinde görev yapan psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından hükümlü ve tutuklularla 265 bin kez bireysel görüşme yapıldığını belirtti.

SİNOP FUARA DAMGASINI VURDU
Fuarda, hükümlülerin hayallerini, düşüncelerini, hasret ve özlemlerini nakış nakış işlediği ürünler sergilendi. Sinop Ceza İnfaz Kurumları, Sinop MÜSİAD öncülüğünde gerçekleştirilen kamu ve özel sektör işbirliği çerçevesinde faaliyete başlayan Sinop Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan hükümlüler tarafından üretilen gömleklerle ve kravatlarla fuarda büyük beğeni ve ilgi gördü. 

Sinop standını ziyaret eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İşyurtları Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ve diğer katılımcılar Sinop standını beğeni ve ilgi ile ziyaret ettiler. Üretilen gömleklerin kalitesi konusunda hemfikir olan ziyaretçiler, fiyatların ucuzluğu konusunda memnuniyetlerini ifade ettiler. 

Sinop Ceza İnfaz Kurumlarındaki hükümlülerden A.O.S nin yaptığı, gövdesinde Sinop Ceza İnfaz Kurumlarının sloganı olan ‘’Sabır ile sevgiyi, estetik ile şıklığı birleştirmek bizim işimiz’’ yazısı bulunan ve yaklaşık 6 ayda tamamlanan,1 buçuk metreye 2 metre ebatlarındaki tamamen ahşaptan oluşan ‘’işyurtları uçuyor’’ düşüncesi ile üretilen maket uçağı da inceleyen katılımcılar tarafından hayranlıkla karşılandı. 

Sinop Ceza İnfaz Kurumlarının genel müdürlük tarafından takdirle karşılandığını söyleyen Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Sinop Ceza İnfaz Kurumları personellerini tebrik etti. Yıldırım; “Sinop Ceza İnfaz Kurumlarımız bizim iftiharımızdır. Başarılı çalışmaları ile çıtayı her geçen gün yükseltiyorlar. Diğer Ceza İnfaz Kurumlarımıza da örnek teşkil ediyorlar. Sinop Ceza İnfaz Kurumları ürettikleri gömlek ve kravatla marka oldular. Artık tüm piyasada aranır ve talep görür durumdalar. Buda bizi fazlası ile mutlu ediyor. Başta Saygıdeğer Kurum Müdürü olmak üzere tüm personele teşekkür ederim” dedi. 
Sinop’un damga vurduğu fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Sinop Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman, gerçekleştirilen fuarın Sinop için büyük bir başarı ile sonuçlandığını ifade etti. Duman; ‘Sinop Ceza İnfaz Kurumları olarak son derece başarılı bir fuar gerçekleştirdik. İzmir Fuarı gerek ürünlerimizin, gerek Ceza İnfaz Kurumlarımızın başarılı çalışmalarının, gerekse de ilimizin tanıtımı açısından bizce son derece başarılı geçmiştir. Gömleklerimiz ve kravatlarımızın kalitesi inanılmaz derecede talep gördü. Mart ayı içerisinde Antalya’da gerçekleştirilecek fuarla başarılı çalışmalarımızı daha da ileri noktalara taşıyacağız. Biz üretime ve insana önem veriyoruz. Bugünkü başarımızın temelindeki en büyük gerçek budur. Başarılı çalışmalarımızda bize büyük destek sunan Sinop Cumhuriyet Başsavcımız Ozan Kaya ve Ceza İnfaz Kurumları Savcımız Aykut Balcı’ya destek ve ilgilerinden dolayı kurumum ve şahsım adına şükranlarımı sunarım. Bu başarıda büyük emekleri olan tüm kurum personelime ayrıca teşekkür ederim” dedi.

Etkinlikte gelen üst düzey misafir heyet ve ziyaretçiler ile yakından ilgilenen Sinop E Tipi kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman ziyaretçilere ürünler hakkında bilgi sundu. Protokol üyeleri ve standı ziyaret eden diğer konuklar, kurumları açısından tekstil dendiğinde akla ilk Sinop ceza infaz kurumu geldiğini, kapasite ve kalitenin günden güne arttığını ve MÜSİAD öncülüğünde hazırlanan gömlek fabrikasının da bu çalışmaların en güzel örneği ve  ispatı olduğunu ifade etti. Ziyarette Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman yetkililere ve ziyaretçilere; büyüklüğü ve tam kapasite olması itibarı ile Türkiye'de ilk defa uygulanan ve MÜSİAD öncülüğünde gerçekleştirilen gömlek ve kravat fabrikası yatırım projesi ve üretilen gömlekler, kravatlar hakkında bilgi verdi. 

Fuar süresince Sinop Ceza İnfaz Kurumları standını yaklaşık 120 bin kişi ziyaret etti. Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları tarafından fuarda satışa sunulan gömleklerin tamamı satılırken, binlerce sipariş alındı.

Editör: Vitrin Haber