Dernek nasıl kurulur, dernek kurmak için nereye başvurmalı? Bunlar, bu işe gönül vermiş ve destek olmak isteyen insanların son zamanlarda sıkça sorduğu sorulardan biri haline geldi. dernek kurmak ücretsizdir ve artık daha basit hale gelmiştir. Üyelerinizin insanlara güven ve samimiyet sağlaması da ayrıca önemlidir. Bir dernek üyesi olmak size bambaşka bir hayat sunacaktır.

Dernek kavramını açıklarsak; kazanç paylaşma dışında, kanunlarca yasaklanmamış ortak bir amacı gerçekleştirmek için, en az 7 gerçek veya tüzel kişinin oluşturduğu topluluklardır. Dernekler tüzel bir kişiliğe sahiptirler.

Dernek Kurma Aşamasında Gerekli Belgeler

Kuruluş Bildirim Formu: 7 kurucu tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekir. 1 adet yeterlidir.

Dernek Tüzüğü: Dernek kurucuları tarafından her sayfası imzalanmış olmalıdır. 2 adet yeterlidir.

Kira Kontratı veya Muvafakatname: Eğer adresi kiraladıysanız elinizdeki kira kontratının fotokopisini çekmeniz gerekir. Ama dernek ikametgahının tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen yerlerde bulunacak olması halinde kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı karar örneği ise muvafakatnamedir. 1 adet yeterlidir.

Tebligat Listesi: Derneğin adı ve kurucularından 4 kişinin adı, soyadı, yerleşim yerleri bilgilerinin ve imzalarının bulunması gereken listedir. 1 adet yeterlidir.

Vakıf Nasıl Kurulur?

Vakfın hukuki tanımı, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıflara üye olmak mümkündür.

Vakıf nasıl kurulur ? diye sorarsak öncelikle vakfın belirli ve sürekli amacını gerçekleştirmeye özgülenmiş yeterli mal varlığının olması gerekir. Belirli ve sürekli bir amacın bulunması halinde kurulması mümkündür. Bu amaç manevi olabileceği gibi maddi de olabilir. Vakıflar birden fazla amaç için kurulabilir.

Vakfı kuracak kişinin gerçek veya tüzel kişi olması arasında fark yoktur. Vakfı kuracak kişi hukuken geçerli bir vakıf kurmak istiyorsa vakıf kurma ehliyetine sahip olmak zorundadır. Tam ehliyetliler ve sınırlı ehliyetliler vakıf kurabilirken, sınırlı ehliyetsizler kanuni temsilcisinin rızasıyla bile vakıf kuramaz, onlar için yasak bir işlemdir.

Vakıf nasıl kurulur aşama aşama gidersek ilk yapmanız gereken bir senet hazırlamak olacaktır. Vakıfların derneklerden farkı da budur. Kurumun nasıl yönetileceği senetle belirlenir. Vakıf kuracak olan kişinin bu yöndeki iradesini açıklaması gerekir. Bu da resmi senetle veya ölüm sebebiyle olabilir. Bu resmi senedin tüm kurucular tarafından noterde imzalanması ve aynı gün içinde noter ile düzenlenmesi gerekir.

Advertorial Haber
 

Editör: Vitrin Haber