Dünyanın en güvenli ve en ucuz taşımacılık yöntemlerinden biri olan demiryolu taşımacılığı, altyapı sorunları nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde kullanılamamaktadır. Burada ki en büyük sorun hiç şüphesiz fiziki şartlardır. Yani engebeli araziler, yükseltiler nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde demiryolu bulunmamaktadır.

Diğer taraftan ülkemizde her noktada olmasa da önemli noktalarda demiryolu ağı olmadığını söyleyebiliriz. Fakat lojistik bakımından önemli olan demiryolu taşımacılığı, konteyner taşımacılığı için önemli bir yardımcıdır. Çünkü iç bölgelerdeki büyük tonajlı malları demiryolu ağı ile taşıyarak konteyner taşımacılığına önemli bir yardımda bulunmuş olur.

Türkiye’de Demiryolu Taşımacılığı



Türkiye’de demiryolu taşımacılığı bazı bölgelerde önemli ölçüde kullanılsa da ülkenin birçok yerinde demiryolu ağı bulunmaması nedeniyle kullanılamıyor. Ancak yine de ana bölgelerde kullanılıyor ve özellikle denizyolu taşımacılığını destekliyor. Özellikle sanayi bölgelerinde bulunan limanlar demiryolu ile desteklenerek buradaki ağın önemi daha da ortaya çıkmış oluyor. Türkiye’de demiryolu uzunluğu şu anda 13 bin kilometreyi geçmiş durumdadır.

Lojistik ve Demiryolu Taşımacılığı

2015 yılının lojistik verilerine göre 1950 yılında demiryolu ile yük taşımacılığı yüzde 68 üzerindeyken, 2015 yılında bu rakam yüzde 3.9 gibi bir rakama düşmüştür. Bu rakam yolcu taşımacılığında ise yüzde 42’den yüzde 1’e kadar düşmüştür.

Demiryolu ile yük taşımacılığında ana durum taşımacılığın direkt olarak yapılmadığı yani diğer taşımacılık türlerine destek şeklinde kullanıldığı (en azından Türkiye için) söylenebilir. Ancak bu durumun önümüzdeki süreçte değişeceğini ve özellikle iç hatlarda önemli yol yapımları ile hattın daha da genişleyeceğini söylememiz mümkündür.

Yukarıda görmüş olduğunuz görsel Türkiye Demiryolları Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Bu görselde gördüğünüz ve bizim de dediğimiz gibi uluslararası anlamda yük taşımacılığı oldukça düşüktür. Ancak ülke içerisinde bu rakam 20 katına kadar çıkabilmektedir.

Türkiye’de lojistik ve demiryolu taşımacılığı konusunda önde gelen markalardan biri olan Borusan Lojistik ile yüklerini güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.

ADVERTORİAL

Editör: Vitrin Haber