Yılın Ahisi seçilen Sinoplu esnaf Kemal Onur'a Ahilik kaftanı, bir önceki yılın Ahisi Cihan Fethi Özekes tarafından giydirildi.

Ahilik Haftası Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 17-22 Eylül tarihlerini kapsayan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri Hükumet Meydanında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel'in Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Ardından Pervane Medresesinde tören düzenlendi. Programa; Vali Yavuz Selim Köşger, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Şefaattin Serten, Belediye Başkan Vekili Bülent Oktay, AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak, CHP İl Başkanı Mustafa Acun, Sinop Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fevzi Tütüncü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürsel Öz, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gümüş, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Konuşmasında ahiliğin güzelliği ve iyiliği temsil ettiğini vurgulayan Birlik Başkanı Mehmet Yüksel, toplumun birlik ve beraberlik içinde, insanların birbirine saygılı güvenli ve tüm toplumun eşit bir seviyede yaşayabilmesinin, Ahiliğin yüzyılların eskitemediği ilkelerine bağımlılıktan geçtiğini söyledi. Ahilik haftasının bu yıl 27.sinin kutlandığını hatırlatan Mehmet Yüksel, "Medeniyet tarihinin değerli kültürümüze armağan ettiği birçok değerler vardır. Bu değerler arasından sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma kurumu olan ahilik önde gelir. 'Ahi' kelimesi eli açık, cömert, yiğit arkadaş, kardeş, dost, yaren anlamlarına gelir.  Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'dan Orta Asya ülkelerine ve İran'a kadar uzanan topraklarda daha çok esnaf ve sanatkarlar erbabını bir çatı altında toplayan ve onlara her türlü desteği veren bir teşkilatın adıdır. Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren, günümüzde de hala geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. 'Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak geçmişten bize miras kalan ahilik kültürünü yaşatma konusunda elimizden geleni yapıyor ve ahilik kültürü haftasını ülke genelinde etkin olarak kutluyoruz'' dedi. 

Konuşmalar sonrasında 2014 yılı Ahisi seçilen esnaf  Kemal Onur'a bir önceki yılın Ahisi  Cihan Fethi Özekes tarafından Ahilik kaftanı giydirilirken, Vali Köşger tarafından de kendisine plaket verildi. Tören sonrasında katılımcılara Ahi Evran pilavı ve tatlı ikramında bulunuldu. 

Kurtuluş Açıkgöz
Editör: Vitrin Haber