Finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından 2 Ekim 2017 tarihinden itibaren, Türkiye genelinde haftalık etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecek. 81 ili ve 250 ilçeyi kapsayacak şekilde gerçekleşecek olan uygulama kapsamında 23-27 Ekim tarihleri arasında Ziraat Bankası Sinop Şubesinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri yapılacak. 

22 VE 24 AYARIN DIŞINDA OLAN ALTINLAR KABUL EDİLMİYOR
Hayata geçirilen uygulama hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Samsun Bölge Yöneticisi Uğur Akdeniz, uygulamada yalnızca 22 ve 24 ayar altınların kabul edilebileceğini söyledi. Akdeniz; “Bu uygulama hazine müsteşarlığının bir uygulaması. Normalde geçici dönemlerde bankalar zaten altın topluyordu. Bu uygulamadaki fark ise ilk defa hazine yani devlet altın topluyor. Bu dört haftalık periyotta olacak bir şey. Ziraat bankası bu işe aracılık yapan tek banka konumunda. Önümüzdeki hafta 5 gün boyunca da Sinop şubemizde talepleri kabul ediyor olacağız. Biz bu uygulamada vatandaşlarımızdan 22 ile 24 ayar altınlarını getirmelerini istiyoruz. Bizim burada dışarıdan gelmiş bağımsız bir eksperimiz olacak. Bu uzmanımız hangi altının kaç ayar olduğuna karar verecek. Tam yarım ve çeyrek altınları kabul ediyoruz. 22 ve 24 ayarın dışında olan altınları kabul edemiyoruz. Üzerinde taşlar olan yüzükler falan da kabul olmuyor. Eksperimiz bu altınları ölçecek saflık derecesi ile birebir hesaplarını tespitine geçmiş olacak. Bu Pazartesi gününden itibaren 1 hafta boyunca devam edecek. Alımlar ise takip eden haftanın Çarşamba günü gerçekleşmiş olacak” dedi. 

FAİZ İSTEMEYEN VATANDAŞIMIZA KİRA SERTİFİKASI VERECEĞİZ
Hayata geçirilen uygulamada iki ayrı seçenek sunulduğunu belirten Ziraat Bankası Samsun Bölge Yöneticisi Uğur Akdeniz, bunlardan bir tanesinin faize duyarlı yatırımcılar için oluşturulan Altına Dayalı Kira Sertifikası seçeneği olduğunu söyledi. Akdeniz; “Bu uygulamada vatandaşlarımız ya altına dayalı kira sertifikası alacak ya da tahvil almış olacak. Bu ikisi arasındaki farkı ise şöyle anlatabiliriz; biliyorsunuz bazı müşterilerimiz faize duyarlı oluyor. Faiz istemem diyor. Onlara mesela kira sertifikası düzenliyoruz. Faiz isteyenlere ise tahvil vereceğiz. Aslında her iki tarafta da getiri aynı. Müşterilerimiz, 6 ayda bir yüzde 1.2, yıllık 2,4 oranında bir getiri elde etmiş olacak. Burada 2 yıllık bir vade var. Eğer bu 2 yıllık sürede vatandaşımız ben altın istiyorum derse tekrar altın olarak alamıyor. Çünkü biz bu altınları aldıktan sonra rafineriye gönderiyoruz. Bu altınlar orada eritiliyor ve tekrar altın haline dönüştürülerek piyasaya dağıtılıyor. Ama 2 yılın sonunda fiziki altın olarak külçe ya da çeyrek altın şeklinde geri alabilir. İki yıldan önce paraya da ihtiyacınız olabilir. O zaman da biz size gramı ne kadarsa karşılığında TL olarak ödemesini yapıyoruz. Ama 3 aydan önce ödersek yüzde 1,5’lik bir iskonto uyguluyoruz. Vatandaşımız eğer 3 aydan sonra talep ederse birebir o günkü altın değerinden ödemesini yapıyoruz. Vatandaşlarımıza bu uygulamanın getirilerinden bir tanesi bu yıllık 2,4 oranında getirisi. Diğer bir avantajı ise evde bulunan altının çalınma riski ortadan kalkmış olacak. Normalde diğer gelirlerde yüzde 10 ila 15 arasında vergi var. Bu uygulamada hiçbir vergi yok. Hesap işletim ücreti ya da komisyon ücreti gibi herhangi bir ücret yok. Yani uygulamanın vatandaşa hiçbir maliyeti olmayacak. Buradaki amaç yastık altında olduğu varsayılan ve piyasa değeri 100 milyar dolar olduğu tahmin edilen 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılması” diye konuştu.

SİNOP’TAN BEKLENTİMİZ YÜKSEK
Bölge şubeleri arasında Sinop’un en üst ölçeklendirmede olduğunu belirten Ziraat Bankası Samsun Bölge Yöneticisi Uğur Akdeniz, bu anlamda Sinop’tan bu uygulamaya büyük katılım beklediklerini ifade etti. Akdeniz; “Bizim bölgeye bağlı 48 şubemiz bulunmakta ve Sinop bu şubeler arasında en üst ölçeklendirme grubunda olan bir şubemiz. 1 ila 8’e kadar ölçeklendirme yapıyoruz. Şubelerimizin grupları var. Sinop ikinci grup bir şube. Mesela birinci grup bir şubemiz yok. Bu anlamda Sinop, Samsunla birlikte en büyük şubemiz.  Dolayısıyla, Samsun ilimizin de Türkiye ikincisini olduğunu düşünürsek, bu uygulamada Sinop’un ilk 3’te yer alacağı kanısındayız. Çünkü Sinop şubemiz bu tür kampanya ve çalışmalarda her zaman kendisini kanıtlamış bir şube. Burada da kendilerine düşen şeyi en iyi şekilde gerçekleştireceklerini düşünüyoruz” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber