Hazine Müsteşarlığının "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelgesi" yayımlandı. Genelgeye göre, yapılan değerlendirme sonucunda, söz konusu sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12 Nisan -31 Aralık tarihlerinde uygulanmak üzere zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı kararlar alındı.

Tavan fiyat uygulamasında, kaza frekansları göz önünde bulundurularak Türkiye 8 il grubuna ayrıldı. Otomobilde 4. basamakta (daha önce araç sahibi olmayan kişiler) baz alınan tavan fiyat 807 lira olarak belirlendi.
Bu fiyat il gruplarına göre artacak veya azalacak. Baz fiyat için il grubu İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri’den oluşacak. Bu bazın üzerine Kocaeli, Ankara ve Bursa'da yüzde 3, İstanbul'da ise yüzde 6 zamlı prim uygulanacak. Diğer iller ise yüzde 1’den başlayan ve yüzde 5’e kadar çıkan indirimlerle 5 gruba ayrıldı.

Trafiğe ilk çıkacak 4. kategorideki araçlar için (baz il grubunda) azami prim, kamyonette bin 55 lira, motosiklette 329 lira, traktörde 165 lira, minibüste (sürücü dahil 10-17 koltuk) bin 418 lira olarak uygulanacak.
Azami primler 4. basamak grup için kamyonda 2 bin 258 lira, otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk) 2 bin 21 lira, takside 2 bin 89 lira, sürücü dahil 31 ve üstü koltuğu olan otobüslerde 5 bin 7 lira, tarım makinesinde 245 lira olarak belirlendi.
Hasarsızlık sebebiyle prim artırım oranları da sürücünün kaza yapma durumuna yani hangi basamakta olduğuna göre değişecek. Buna göre kaza yapmayan sürücülerde yedinci basamak indirim oranı yüzde 45, altıncı basamak indirimi yüzde 30, beşinci basamak indirimi yüzde 15 olarak belirlendi. Dördüncü basamak içinse indirim söz konusu değil. Son bir yılda en az 3 kaza yapanların prim artırım oranı üçüncü basamakta yüzde 50, İkinci basamakta yüzde 100, birinci basamakta ise yüzde 150 olacak. 

SİNOP SEKİZİNCİ İL GRUBUNDA YER ALDI
Uygulama kapsamında Türkiye 8 il grubuna ayrıldı. Tüm kullanım tiplerinde baz olarak 4. basamak priminin belirlendiği gruplamada Sinop sekizinci il grubunda yer aldı. Buna göre en yüksek indirim oranına sahip olacak Sinop’ta araç sürücüleri poliçelerini yüzde 5 oranında indirimli satın alacak. Birinci il grubu olarak açıklanan İstanbul'daki sigortalılar, trafik sigortasını yüzde 6 zamlı yaptıracak. İkinci il grubu Ankara, Kocaeli, Bursa'dakiler yüzde 3 zamlı prim ödeyecek. Üçüncü il grubunda yer alan İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri'de zamlı prim yok. Bir başka deyişle bu illerde indirim ya da artırım uygulanmayacak. Dördüncü il grubunda yer alan Sakarya, Ordu, Trabzon, Eskişehir, Tekirdağ, Adana, Samsun, Rize, Bingöl ve Karabük'teki araç sürücüleri yüzde 1 indirimli poliçe satın alacak. Beşinci ilgi grubunda yer alan Denizli, Diyarbakır, Konya, Bayburt, Kırıkkale, Giresun, Malatya ve Antalya'da yüzde 2 indirim uygulanacak. Altıncı il grubunda yer alan Erzincan, Mersin (İçel), Gaziantep, Sivas, Siirt ve Çorum'daki sigortalılar için yüzde 3 indirim uygulanacak. Yedinci il grubunda (Niğde, Nevşehir, Çankırı, Amasya, ağrı, Manisa gibi illerde) yüzde 4 indirim uygulanacak. Aydın, Isparta, Tokat, Mardin, Osmaniye, Muğla, Kars, Kastamonu, Burdur, Adıyaman, Şanlıurfa, Ardahan, Hakkari, Kilis, Sinop, Çanakkale, Tunceli, Hatay ve Kilis'ten oluşan sekizinci il grubunda ise yüzde 5 indirim uygulanacak. 

DAHA ÖNCEKİ SİGORTA POLİÇELERİ İPTAL EDİLEMEYECEK
Öte yandan sigorta şirketleri tarafından uygulanacak aracı komisyonu oranı yüzde 10'dan da az olamayacak. Söz konusu oran, banka ve sigorta muameleleri vergisi, trafik hizmetlerini geliştirme hesabı ve güvence hesabı sigortalı katılım payı hariç, SGK payı dahil prim tutarı üzerinden hesaplanacak.

Söz konusu genelgeye aykırı prim ve aracı komisyon uygulayan sigorta şirketlerine ilgili mevzuat çerçevesinde müeyyide uygulanacak.
İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar, prim artırımı ve indirimi içermeyen 4. basamakta değerlendirilecek.
Sigorta sözleşme süresi içinde işleten için herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirim oranı bir üst basamağa göre belirlenecek.
Sigorta süresi içinde meydana gelen her tazminat ödemesi için müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim artırım oranı bir alt basamağa göre, her sakatlanma veya destekten yoksun kalma tazminat ödemesi için prim artırım oranı iki alt basamağa göre yapılacak.

Genelgenin yürürlük tarihinden önce yapılmış zorunlu trafik sigortası poliçeleri iptal edilerek, yeni poliçe düzenlenemeyecek. 
Editör: Vitrin Haber