Sinop başta olmak üzere, Karadeniz bölgesindeki balıkçılık sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, 2017 yılında ana yüklenici olarak Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Avrupa Birliği’ne tekrar sunulan 10,5 milyon Euro bütçeli “Sinop’taki Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması” projesi 20 Şubat 2018 tarihinde AB Komisyonu tarafından onaylandı. 

PROJE, BÖLGE’Yİ SU ÜRÜNLERİ ALANINDA CAZİBE MERKEZİ YAPACAK 
KUZKA öncülüğündeki Sinop’taki yerel paydaşlar tarafından uygulanma aşamasına gelen proje, Sinop ve Kastamonu illerinde faaliyet gösteren balıkçılık ve su ürünleri işletmelerinin; rekabet gücünün, verimliliğinin, pazarlama etkinliklerinin, ar-ge ve teknoloji kullanma altyapılarının, istihdam potansiyellerinin ve işletmeler arası işbirliği düzeyinin artırılmasını amaçlıyor. Bölgede üretimi gerçekleştilen su ürünleri çeşitliliğinin sağlanmasına da katkı sunacak proje, su ürünlerine ekonomik değer kazandırılması, sektör paydaşlarının farkındalıklarının artırılması suretiyle Bölgenin yüksek cazibeli bir su ürünleri değerlendirme alanı haline getirilmesini sağlayacak.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın nihai yüklenici olduğu proje kapsamında Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 dönüm alanda Su Ürünleri Şoklama – Depolama ve Model İşleme Tesisi (idari bina dahil) inşaa edilerek su ürünleri alanında faaliyet gösteren tüm işletmelerin ortak kullanımına sunulacak. Projenin hayata geçmesi ile birlikte Sinop başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren balıkçılık işletmeleri ile balık üretim çiftliklerinin şoklama, depolama ve ürün işleme sorunları da çözülmüş olacak. Proje ile işleme ve uzun süreli ürün saklama olanağına erişecek üreticiler, rekabet gücünün yanı sıra işletmelerinde verimlilik, pazar etkinliği, ar-ge, teknolojik altyapı, istihdam potansiyeli, ürün çeşitliliği ve ekonomik katma değer artışı sağlanacak. 

Projenin onaylanmasının ardından başlayan ihale ve inşaat süreçleri ise kurulacak şirket üzerinden gerçekleştirilecek. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop İl Özel İdaresi, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi ve Sinop S.S. Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortak olarak yer alacağı şirkette, avcılık yapan balıkçılık işletmeleri, şoklama ve depolama tesislerine sahip ancak düşük kapasiteli işletmeler ve su ürünleri yetiştirme çiftlikleri faydalanabilecek.

Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan proje ile ilgili süreçlerin değerlendirilmesi amacıyla 02 Mart 2018 tarihinde Sinop Valiliği Toplantı Salonunda Vali Hasan İpek başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Proje ihale hazırlık aşamalarının ele alındığı toplantıya Vali Yardımcısı ve Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. İzzet Ercan, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr.  Serkan   Genç, Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli ile Sinop S.S. Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer katıldı. 
2018 yılı içerisinde ihale hazırlıklarına başlanacak “Sinop'taki Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması” projesinin, 2019 yılında ihalelerin sonuçlanması ile birlikte, işletmenin 2021 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.