MÜSİAD Sinop üyeleri Ankara'da düzenlenen “Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı”na katıldı. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD, “Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı”nı Ankara’da düzenlediği toplantıyla gerçekleştirdi. Toplantıya, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanı sıra MÜSİAD’ın 85 noktasından gelen başkanlar katıldı. Toplantıya Sinop'u temsilen MÜSİAD Sinop Şube Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen ve üyeler; Ramazan Ayar, Yusuf Kara, Mertol Süren ve Selami Tarak katıldı. Programda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, toplantıda Ali Babacan ile 2014 yılı ekonomisini değerlendirerek 2015 yılı ekonomisi hakkında ön görüde bulundu. 

‘Gelişmekte Olan Ülkeler 2008 Yılı Krizinin Etkileri Üzerlerinden Hızla Attılar’ 
Nail Olpak, Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında 2008 yılında, ABD’de, ortaya çıkan finans merkezli ekonomik krizin özellikle gelişmiş ülke ekonomilerini etkisi altına aldığına vurgu yaptı. Olpak,” Dış ticaret yoluyla da, Türkiye gibi, gelişmekte olan ülkeleri de etkilemiştir. Altıncı yılını geride bıraktığımız krizin etkilerini, Gelişmekte Olan ülkeler, Gelişmiş Ülkelere göre, daha hızla üzerlerinden atabilmiş görünüyor” dedi. 

‘Küresel Krizin Etkilerini Görmek İçin Avro Bölgesine Bakmak Gerekir’ 
Küresel krizin, Gelişmiş Ülkeler üzerindeki etkilerini görebilmek için; kriz sonrası Avro Bölgesi’nin görünümüne bakılması, yeterli olacaktır” diyen Genel Başkan Olpak, “2014 yılında da ekonomik durgunluğun devam ettiği Avro Bölgesi, yılın 3.cü Çeyreğinde %0,2 büyüyebildi. Kriz sonrasında, büyümede istikrarlı bir yapıya kavuşamayan Avro Bölgesi’nde, işsizlik yüksek seviyedeki konumunu korurken, deflasyon riski de, artarak devam etmektedir.  Avro Bölgesi’nde durum böyleyken; diğer büyük ekonomiler de, 2014 yılında birçok risk ile karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan Japonya ekonomisi, yılın son 2 çeyreğinde daralarak resesyona girerken, küresel krizden günümüze, kademeli olarak yavaşlayan Çin ekonomisindeyse, yılın son çeyreğinde, 1990 yılından bu yana en düşük büyüme beklenmektedir. Benzer şekilde; Rus ekonomisi de, ABD ve Avrupa ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Ruble’nin yaşadığı değer kaybı ve bütçenin yarısını oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle, 2014 yılında birçok riskle yüzleşmek zorunda kalmıştır ” diye konuştu. 

'Babacan; eşine az rastlanır bir darbe girişimi yaşadık'
Gezi olayları ile başlayan, 17-25 Aralık operasyonları ile tescillenen bir "darbe girişimi" yaşadıklarını anlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, "Biz Türkiye'de gerçek anlamda darbeleri gördük. Parti kapatma davasıyla yargıdan da bir darbe olabileceğini az çok anladık ama 17-25 Aralık, dünyada eşine benzerine az rastlanır bir darbe girişimiydi" diye konuştu. 

Geçen yılın mart ayında yerel seçimler, ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığını hatırlatan Babacan, her seçimin iş dünyası için dikkatle izlenmesi gereken süreçler olduğunu dile getirdi. 

'Türkiye’nin 2014 Yılında Yüzde 3’lük Büyümesi Fena Bir Sonuç Değil' 
Türkiye'nin çevresine bakıldığında Irak, Suriye ve Rusya gibi ülkelerde sorunlar yaşandığına dikkati çeken Babacan, "Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin 2014 yılını yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatması fena bir sonuç değil" dedi. Söz konusu büyüme oranının Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri olduğuna dikkati çeken Babacan, Latin Amerika ve Orta ve Doğu Avrupa'da ortalama büyüme hızının yüzde 2'inin, Çin ve Hindistan hariç Asya'da ortalama büyüme hızının da yüzde 3'ün altında seyrettiğini söyledi. Konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak tarafından kendi adına dikilmiş fidan sertifikası takdim edildi.

Editör: Vitrin Haber - Gülay Yıldırım Kavak