Ülkemizde son yıllarda konut sektörüne yönelik talepten Sinop ilinin de etkilendiği net bir şekilde Sinoplular tarafından da görülmektedir. Özellikle 2011 yılından itibaren piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler ile birlikte faiz oranlarında görülen düşüş konut sektörünü de hareketlendirmiş, halkın geleneksel uzun dönem yatırımı olan altının yerine gayrimenkul en güvenilir yatırım aracı olmuştur. 

Ülkede yatırım anlamında yaşanan bu önemli dönüşüm Sinop halkına da yansımıştır. Sinop’ta diğer illerden farklı olarak bu süreci daha da hızlandıran ve diğer illere görece talebin daha yoğun olmasını sağlayan bir önemli faktör de devletin yeni yatırım kalemlerinden olan enerji sektöründe odaklanılan iki noktadan birinin Sinop olmasıdır. 2023 yılından itibaren aktif hale gelmesi planlanan nükleer güç santralinin çalışmaları hız kazanmış, Japon-Fransız ortaklığının belirlenmesi ile birlikte gerek Sinoplular gerekse diğer illerdeki yatırımcılar ilgiyi Sinop’ta tutmuştur. Sinop’a yapılacak yatırımın getirisine yönelik pozitif öngörülerden ötürü de ilde konut sektörüne yoğun bir talep bulunmaktadır.

TÜİK verilerine göre Sinop’ta 2013 yılında 2.422 adet konut satılmıştır, bu alanda Türkiye genelinde 61. sırada yer almaktadır. 2014 yılının ilk 10 ayında ise şu ana kadar toplam 2.115 adet konutun satıldığı görülmektedir. Her ne kadar konut satışında Sinop çoğu ilin gerisinde kalsa da, asıl ölçülmesi gereken nüfusa oranla konut satışlarıdır. Bu açıdan 2013 yılı nüfus rakamları ile birlikte konut satışları incelendiğinde Sinop’ta her 84 kişi için konut satışı yapıldığı görülmektedir. Bu oranlar temel alındığında ise Sinop Türkiye’de 38. sırada yer almakta olup, Gaziantep, Ordu, Rize, Adana, Diyarbakır, Sivas ve Erzurum gibi büyük illeri geride bırakmaktadır.

Konut talepleri incelendiğinde ülkenin genelinde olduğu gibi Sinop’ta da yaz döneminde konut alımında artış görülmektedir. 2014 yılı Ağustos ayında toplam 346 adet konut satışı gerçekleştirilmiş ve son iki yılda en fazla konut satışı bu ayda gerçekleştirilmiştir. Ağustos’tan itibaren Sinop ilinde konut satışları geçen yıla göre daha yüksek bir trend izlemektedir.

Enerji yatırımının dışında, Sinop’ta sunulan teşviklerin fazla olması, yeni yatırım alanlarının oluşturulması ve il olarak özellikle son yıllarda Karadeniz’de turizm alanında ön planda olunması Sinop’a yönelik yatırım taleplerini de olumlu yönde etkilemektedir. Arsa ve konut fiyatlarının da bu talebe paralel olarak artış göstermesi elbette en başta bu alanda yatırım yapanların ve inşaat sektöründeki firmaların yüzünü güldürmektedir.

Sinop’ta toprak değerleniyor, Sinop’a yatırım yapan yatırımcı da kazanıyor. Yeni yatırım alanlarının imara açılması ile birlikte konut satışlarının da ivme kazanması ve ilerleyen yıllarda daha yüksek konut satış rakamlarına ulaşılması beklenebilir.