Sinop'un Erfelek ilçesinde üreticiler, serbest piyasada kilogramı 5 ila 11 lira arasında değişen kestane fiyatlarının kar yağışıyla birlikte artmasını umut ediyor. 

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl 150 ton olan kestane rekoltesinin bu yıl 250 tona çıkmasını beklediklerini söyledi. 

İl dışından hasat için gelen üreticilerin ürünlerini pazara erken indirmelerinin ve tüketimin az olmasının fiyatların düşük seviyelerde seyretmesine neden olduğuna işaret eden Koca, "Kestane daha çok kışın tüketilen bir üründür. O nedenle gözümüz kar yağışının başlamasında" dedi. 

Bugünlerde pazarda bulunan kestanelerin satın alındıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Koca, "Çünkü bu kestaneler ağacından kendiliğinden dökülüyor. Dolayısıyla ömrü uzun olmuyor. 15-20 gün içinde çürüme ve kurtlanma gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Satın alanlar bu nedenle kısa sürede tüketmek zorunda ancak hasadı yapılan ve henüz üreticilerimizin kozağından ayırmadığı kestaneler var. Bunlar daha dayanıklı olabiliyor. Tabii fiyatı da biraz daha yüksek seviyelerde oluşuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kar yağışı fiyatı artıracaktır
Koca, kar yağışının kestane fiyatlarını artıracağını düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Havaların soğuk olması kestane tüketimine direkt etki yapıyor. Özellikle kar yağışının başlaması fiyatı artıracaktır. İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde kestane satışları tam olarak başlamadığı için pazarda bolluk söz konusu. Satışlar hızlandığı takdirde fiyat da yavaş yavaş artar. Bu da üreticinin işine gelir. Sanıyorum kilogramı 15 liraya kadar yükselir. İnşallah üreticilerimizin bu sezon yüzleri gülecek." 
Koca, üreticilerden pazara, ihtiyaçlarını giderecek kadar kestane indirmelerini istedi. 

 
Editör: Vitrin Haber