Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Nükleer Santraller Zirve Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, yaklaşık 500 bin ayrı parçadan oluşan nükleer santral projelerinde Türk firmalarının özellikle vana, pompa ve kablo alanında şanslarının yüksek olduğunu söyledi. 

Nükleer enerji yatırımları Türk firmaları için yeni bir kalkınma ekonomisi doğuracak. Akkuyu ve kurulması planlanan Sinop nükleer santral projeleri, yerlileştirme çalışmaları kapsamında Türk firmalarına iş vermeye hazırlanıyor. İnşaat, imalat, elektrik-elektronik ve makine sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektör için 10-12 milyar dolarlık iş fırsatı oluşturması beklenen nükleer santral projeleri yeni istihdam alanlarını da geliştirecek.

Nükleer enerjinin Türk firmalarına sunacağı fırsatlar, Nükleer Mühendisler Derneği'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Nükleer Sanayi Derneği'nin desteğiyle düzenlediği, 8-9 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleşecek 4'üncü Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'nde masaya yatırılacak. Nükleer santral endüstrisinde Türk firmalarına tedarikçinin tedarikçisi olmak için önemli görevler düştüğünü belirten Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Zirve Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, tasarıma bağlı değişiklik gösterse de yeni nesil bir santralde gerekli olan ekipmanın yaklaşık olarak 3 bin vana, 250 pompa, 70 kilometre borulama hattı, 483 kilometre elektrik kablo ve 90 bin elektrik ekipmanı olarak sıralanabileceğini ifade etti.

Tüm bu ekipmanın nükleer seviye parçalar olmadığını ancak, önemli bir kısmının nükleer kalite gerektirdiğini belirten Ergün, bu malzemelerin yerli üreticilerden temin edilebileceğini, özellikle vana, pompa, kablo, çelik boru, basınçlı kaplar ve bağlantı elemanları alanında önemli fırsatlar olduğunu ancak, bu ekipmandan yüksek teknoloji ile üretim gerektirenleri üretecek firmaların mutlaka performans testlerini geçerek sertifikasyonlarını tamamlaması gerektiğini açıkladı.

"UZAY VE SAVUNMA SEKTÖRLERİNİ DE BESLEYECEK"
Doç. Dr. Şule Ergün, "Nükleer endüstrisi için yatırım yapan Türk firmaları sadece yurt içinde değil, yurt dışında da inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projelerinde yer alabilir. Türkiye'deki iki nükleer santral projesinden yaklaşık 10-12 milyar dolarlık payı Türk firmalarının almasını bekliyoruz. Bu da firmalarımızın uluslararası güvenlik standartları ve kalite yönetim sistemleri ile çalışma vizyonu kazanmalarını sağlayarak Türk firmalarının ürünlerinin yurt dışındaki projelerde de tercih edilmesinin önünü açacak. Ayrıca nükleer santrallere yönelik geliştirilecek kapasite enerji, uzay, savunma, otomotiv, denizcilik, havacılık gibi katma değeri yüksek sanayi kollarında da ülkemizi ileriye taşıyacaktır" diye konuştu.

Nükleer sanayinin dev global temsilcileriyle yerli üreticileri buluşturacak 4'üncü Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, 8-9 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. Zirvede Türk nükleer endüstrisinin gelişmesi için 200'ün üzerinde ticari eşleştirme görüşmesi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Editör: Vitrin Haber