Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli, Sinop İl Genel Meclisi toplantı salonunda, İl Genel meclis üyelerine yönelik Sinop ekonomisi 2014 ara değerlendirilmesi konulu bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Sinop İl Genel Meclisi 4. Oturumunda gündem dışı gerçekleştirilen sinevizyonlu özel sunumda Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli; Sinop ilinin ihracat performansında özellikle son iki yılın ilk 6 aylık döneminde agresif büyümeler görüldüğünü söyledi. 2012 yılı ilk yarısında ihracat ile ithalat arasındaki dış ticaret dengesinin en düşük değere yaklaştığını ifade eden Alevli; “2013 yılı sonunda elde edilen yaklaşık 37 milyon dolar ihracat, Sinop tarihinin en yüksek ihracat rakamı olarak not edilmiş olup, 2014 yılında bu rakamın yakalanması veya daha da üzerine çıkılması beklenmektedir. Kriz döneminde ithalat kontrol altına alınsa da kriz sonrasında ülkede yaşanan sürekli ekonomik büyüme ile birlikte firmaların yeni yatırım talepleri, ithalat rakamlarının da yukarıya tırmanmasına neden olmuştur. Sinop, ülkede dış ticaret konusunda fazla veren sayılı ilden biri olup, yılsonunda 2013 yılına paralel olarak yaklaşık 19 milyon dolar fazla vermesi hedeflenmektedir” dedi.
Sinop ilinde 2010 yılı öncesinde de ihracat lideri sektör olan yaş meyve yerine son 2 yılda farklı sektörlerin lider olmasının dikkatlerden kaçmadığını vurgulayan Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli, Sinop’ta özellikle Dikmen ilçesinde faaliyet gösteren su ürünleri işleme tesislerinin 2013 yılındaki performansı ve son 2 yılda ilde artan tekstil firmalarının yoğun faaliyetlerinin bu değişimin önemli sebepleri arasında yer aldığını belirtti. Alevli; “Hemen hemen her ilde olduğu üzere Sinop ilinin de en büyük ithalat partneri Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Genellikle makina ve aksamları alanında ithalat gerçekleştiren Sinoplu üreticiler bu konuda Çin’i tercih etmektedir. Bu ülkeye olan ithalat talebi sadece 2013 yılında azalma göstermiştir” diye konuştu.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli Sinop ekonomisi hakkında yaptığı değerlendirmelerinin devamında şu ifadelere yer verdi; “2010-2014 yılları arasında Sinop ilinde çıkarılan yatırım teşvik belgelerinin detayları incelendiğinde il dışından gerçekleşen yatırımların sayısı önceki yıllara göre azalsa da Sinop’ta hali hazırda faaliyet gösteren firmaların yeni yatırımlarını Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) kaydırdıkları görülmektedir. Sinop ilinde yer alan Sinop ve Boyabat OSB’lerinin teşvik sisteminde 6. Bölge teşviklerinden yararlanıyor olması bu durumun en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir. Sinop’ta faaliyet gösteren firmalar, yeni yatırımları sürecinde devletin sunduğu vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği gibi kritik konularda maksimum düzeyde yararlanmayı hedeflemektedir.2014 yılı Temmuz ayı itibariyle Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde doluluk oranı %80’e yaklaşmışken, 2013 yılı sonundan itibaren faaliyete geçen Boyabat Organize Sanayi Bölgesi’nde ise tahsis oranı %16 seviyesindedir. Genel olarak değerlendirildiğinde, Sinop ilinde 2014 yılı sonunda dış ticaret dengesinin 2013 yılı ile aynı sonuçları vermesi beklenmektedir. İhracatta, yaşanan politik gerilimden ötürü Ukrayna’dan farklı bir ülkenin en büyük partner olarak ortaya çıkması beklenirken, ithalatta ise Çin ile gerçekleştirilen ticaret hacminin yıl sonunda 2013’e kıyasla artacağı öngörülmektedir. İlde, yılsonunda örme giyim eşyasında en çok ihracatın, 2014 yılının ilk yarısında ithalatta ikinci sırada olan makina, cihazlar ve aksamlarının ise yine yılsonunda en çok ithalatın gerçekleştirildiği fasıllar olması beklenmektedir. 
Yılsonunda Sinop ilinde toplam 8 yatırım teşvik belgesinin çıkarılması ve sabit yatırım tutarı ve istihdamın önceki yıllara kıyasla daha düşük olması öngörülmektedir.  2013 yılı kapasite raporları açısından Sinop için verimli bir yıl olarak nitelendirilebilir, ancak 2014 yılında % değişim oranlarının daha düşük olması beklenmektedir”

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yapısı, görevleri, sorumlulukları ve kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Sorumluluk alanları kapsamında Sinop Yatırım Destek Ofisi olarak; 5 yatırıma danışmanlık yaptıklarını belirten Alevli; “Hizmetlerimiz kapsamında 24 milyon TL yatırıma danışmanlık sağlandı. 347 kişilik istihdam sunuluyor. 3 firma İstanbul’dan Sinop OSB’ye, 2 yerel firma da Sinop ve Boyabat OSB’ye yatırım gerçekleştiriyor. Sektörler: Otomotiv yan sanayi, alüminyum işleme, mobilya imalatı, PVC imalatı, tekstil. 2 yatırıma danışmanlık süreci devam ediyor. 13,2 milyon TL yatırım planlanıyor. 117 kişilik istihdam hedeflenmektedir. 2 firma da İstanbul’dan yatırım gerçekleştirmektedir. Sektörler: Yangın güvenlik tüpü ve kimyasalı imalatı, plastik boru imalatı. 1 firmaya dış ticaret danışmanlığı, 1 firmaya marka&tescil danışmanlığı sunulmaktadır” dedi.


 


Editör: Vitrin Haber