KOSGEB Sinop İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, KOSGEB tarafından Sinop genelinde bin 648 işletmenin faizsiz kredi desteği kullanmaya hak kazandığını belirterek, bu işletmelerden herhangi bir aksaklık nedeniyle kredi kullanamayanlara yönelik mesai mefhumu gözetmeksizin hafta sonu da çalışarak karşılaşılan sıkıntılara çözüm üretildiğini söyledi.

KOSGEB Sinop İl Müdürlüğünce, Sinop’ta KOSGEB tarafından işletmelere yönelik olarak kullandırılan 50 Bin TL üst limitli ve ilk yılı geri ödemesiz toplamda üç yıl vadeli sıfır faizli kredi desteği süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. KOSGEB Sinop İl Müdürlüğünde KOSGEB Başkanlık Müşaviri Turgut Arslan, KOSGEB Sinop Müdürü Nedim Kaşıkırık, Bilim Sanayi İl Müdürü Feridun Delen ve OSB Müdürü İsmail Yerli’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kredi sürecinde İşletmelerin finansmana daha hızlı erişebilmeleri için gerçekleştirilen çalışmalar anlatıldı.

SİNOP’TA BİN 648 İŞLETMEYE TOPLAMDA 38 MİLYON 270 BİN TL KREDİ KULLANDIRILACAK
Toplantıda konuşan KOSGEB Sinop İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, Sinop’ta gerekli şartları taşıyan bin 468 işletmenin KOSGEB’in sağladığı faizsiz kredi desteğinden yararlanmaya hak kazandığını ve söz konusu destek kapsamında işletmelerin 38 Milyon 270 bin TL faizsiz kredi kullanacaklarını söyledi. Kaşıkırık; “KOSGEB olarak amacımız ülkemizin ve esnafımızın sıkıntılar yaşadığı mevcut süreçte hızlı bir şekilde işletmelerimizin finansmana erişimlerini sağlamaktır. İşletmelerimizin sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden Kredi Başvuru Evrakını almayanların çıktılarını alarak Bankalara teslim etmeleri gerekmektedir.
2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında; 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında başvurular arasından gerekli Şartları taşıyan 460 bin 167 işletme bütçe imkânları çerçevesinde Bankalardan 20 Bin ile 50 Bin TL arasında ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceklerdir.
Sinop ilimizde bin 648 işletme faizsiz krediden almaya hak kazanmıştır. Bu işletmelerden; 239 tanesi imalat, 118 tanesi inşaat, 729 tanesi ticaret sektöründe ve 576 tanesi de diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir.  Söz konusu destek kapsamında Sinop ilimizde işletmelerimiz 38 Milyon 270 bin TL faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 8 milyon 794 bin 446 TL faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacaktır” dedi.

KREDİLERİNİ KULLANMAYAN İŞLETMELERİMİZ VAR
Sinop’ta kredi kullanmaya hak kazanan bin 648 işletmeden sadece bin 104’ünün kredi kullandığını belirten KOSGEB Sinop İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, çoğu işletmenin ise kredi işlemlerinin devam ettiğini ifade etti. Kaşıkırık; “İlimiz genelinde halen sistemden çıktı almayan 84 İşletmemiz bulunmaktadır, 412 işletmemiz bankalar ile henüz görüşmemiş veya görüşmeleri devam etmekte, 45 işletmemiz ise bankalardan onay almış fakat Müdürlüğümüze KOBİ Beyannamesini teslim etmediği için işlemleri beklemektedir. Kredi faz desteği almaya hak kazanmış bin 648 işletmeden bin 104’ü krediyi kullanmış veya kullanacak pozisyonda olduğu belirlenerek, kalan işletmelere yönelik mesai mefhumu gözetmeksizin hafta sonu da çalışarak karşılaşılan sıkıntılara çözüm üretilmektedir. KOBİ’lerimizin biran önce faizsiz krediye erişebilmeleri için KOSGEB Sinop Müdürlüğümüzde hafta sonunda ve hafta içi akşam 18.00’e kadar tüm personel kredi sürecinde mesai yapmaya devam etmektedir. Ayrıca sürecin hızlanması adına, Kredi Onay sürecinde de değişiklikler yapılmış ve Kredi Faiz Desteğinden yararlanacak işletmelere,  Banka Ön Onayını müteakip KOSGEB Müdürlüklerince verilen onay nihai onaydır. Kredi kullandırmak üzere; sistemimizde yeni bir düzenleme yapılarak Banka Ön Onayı hariç, Banka tarafından verilen diğer onaylar ile KOBİ Finansman Dairesi Başkanlığınca verilen onaylar kaldırılmış olup; KOSGEB Müdürlüklerince verilen onaydan sonra Banka tarafından kredi kullandırılabilecektir. Kredi sürecinde Bankalar tarafından da aynı hassasiyetle sürecin hızlandırılması adına gayret beklemekteyiz” diye konuştu.

DİĞER DESTEKLERİMİZ DE TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
KOSGEB’in tek amacının kredi desteği olmadığının altını çizen KOSGEB İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, başkanlık tarafından sunulan diğer desteklerin de tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Kaşıkırık; “Sinop ilinde, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı 3 bin 82 adet işletme bulunmaktadır. KOSGEB Destek Programları kapsamında 2003-2016 yılları arasında 881 işletmeye toplam 8 milyon 610 bin 316 TL tutarında destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Özellikle sadece 2016 yılı içerisinde girişimcilik, araştırma geliştirme faaliyetleri gibi birçok alanda desteği de vermeye devam ettik. Sinop’ta yeni açılan birçok işletme KOSGEB sayesinde çok daha güçlü bir şekilde ayakları yere basmaktadır. Kredi desteği haricinde diğer desteklerimizin de başvuruları ve diğer süreçleri devam etmektedir. Bununla ilgili olarak da diğer tüm girişimci adaylarımızı da müdürlüğümüze bekliyoruz” dedi.

KOSGEB SİNOP’TA BAHAR HAVASI ESTİRDİ
Toplantıda daha sonra söz alan KOSGEB Başkanlık Müşaviri Turgut Arslan, KOSGEB’in verdiği kredilerle Sinop’ta adeta bir bahar havası estirdiğini belirtti. Arslan; “Başkanlığımız Sinop piyasasına eski para ile 38 Trilyonluk bir kaynak aktarıyor. Bu paranın yüzde 45’i kullanıldı. Önümüzdeki haftalarda bu seviyenin yüzde 60’lara çıkmasını bekliyoruz. Toplamda ise kredinin yüzde doksanının kullanılacağı öngörüsündeyiz. Bu Sinop için de çok önemli. Çünkü bu sıcak para Sinop’a girdiğinde Sinop ilinde de bir hareketlenmenin olacağını düşünüyoruz. KOSGEB zaten KOBİ’lerin hamisi. Biz bundan önceki desteklerimizde de yüklü miktarlarda kaynak aktardık. Bu desteklerimizin büyük bir kısmı makine ve teçhizat desteği idi. İşletmelerimizin işletme kredisi ile ilgili bir sıkıntısı vardı. Bakanlık teşkilatı olarak yılın belli zamanlarında piyasaya çıkarak verdiğimiz bu tür desteklerle işletmelerimizi rahatlatmaya çalışıyoruz. Bu para piyasaya çıktığı takdirde zannedersem herkese olumlu şekilde yansıyacaktır ve Sinop piyasasında belli bir rahatlama olacaktır. Tabi henüz bu kredi bilgisi ulaşmamız işletmelerimize de sizler vasıtası ile çağrıda bulunmak istiyoruz. Bu işletmelerimizin de müdürlüğümüze gelerek girişimde bulunmalarını talep ediyoruz. Bu kredilerin kullanma süresi 28 Nisan. İşletmelerimize bu tarihe kadar başvurmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu kredilerle ilgili alınacak masraflar da çok cüzi miktarlardır. Yüksek masraf talep eden bankalarla ilgili de müdürlüğümüze yazılı olarak müracaat edildiği takdirde buradaki görevli arkadaşlarımız direk olarak bankalarla irtibat kuracaklardır” diye konuştu.
Bu anlamlı çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Bilim Sanayi İl Müdürü Feridun Delen ise; “Arkadaşlarımız bu zorlu süreçte gayet başarılı bir şekilde işlemlerini tamamladılar ve diğer illere nazaran daha yüksek oranlarda işlemler gerçekleştirdiler. Bu anlamda bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Kullandırılan kredinin tüm Organize Sanayiciler ve esnaflar adına büyük bir gelişme olduğunu belirten OSB Müdürü İsmail Yerli de işletmelere kullandırılan kredinin çok ciddi faydalar sağlayacağını söyledi.
 
 
 
 
 
Editör: Vitrin Haber