26 Temmuz günü 797 milyon kilovatsaat olan günlük tüketim 27 Temmuz'da 799 milyona çıktı. Zirve yapan elektrik ihtiyacının karşılanması için mobil santraller devreye alındı.
Aşırı sıcaklar nedeniyle artan elektrik tüketiminde, her gün yeni bir rekor kırılıyor. Türkiye 27 Temmuz 2012 günü 799 milyon kilovatsaatlik tüketimle Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Kurulu güç kullanımı ise 39 bin megavatı geçti. Enerji yönetimi, ihtiyacı karşılamak için mevcut santrallere ek olarak bazı mobil santralleri de devreye soktu. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ihtiyacın karşılanması için özel sektöre ait bazı mobil santrallere üretim için talimat verildi.

Çöl sıcakları sebebiyle klima kullanımındaki artış elektrik tüketimini rekor düzeylere taşıdı. Zirve yapan talebin karşılanması için su, kömür ve doğalgazla çalışan santraller tam kapasite üretime geçirildi. Buna rağmen bazı bölgelerde sistemden kaynaklı lokal kesintiler yaşanıyor. Enerji yönetimi, ihtiyacın karşılanması için mobil santralleri devreye aldı. Bu yolla elektrikte arz-talep dengesi sağlanmaya çalışılırken tüketimde rekor üstüne rekor kırıyor. Tüketimde yılın ilk rekoru 779 milyon kilovatsaat ile Ramazan ayı öncesinde yaşanmıştı. İkinci rekor önceki gün 26 Temmuz'da 797 milyon kilovatsaat ile kırılırken üçüncü rekor ise bir gün sonra, 27 Temmuz günü 799 milyon kilovatsaatlik tüketimle gerçekleşti. Ramazan ayı nedeniyle elektrik tüketiminin geceye kayması sistemi rahatlatan ve kesintileri azaltan bir unsur oldu.

Aşırı tüketim nedeniyle elektrik ihtiyacını karşılamakta zorlanan enerji yönetimi, bazı bölgelerde mobil santrallerin devreye alınması talimatı verdi. Ağırlıklı olarak fuel oil, motorin gibi petrol ürünlerini yakıt olarak kullanan mobil santraller, geçmişte pahalı üretim yaptıkları gerekçesiyle tartışma konusu olmuştu. Bu nedenle enerji yönetimi son yıllarda mobil santralleri acil veya kriz durumlarında devreye alıyor.

Kaynak: Zaman
Editör: Vitrin Haber