Gama Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj AŞ Genel Müdürü Murad Özkal, endüstriyel tesis ve enerji santrali yapımında oldukça tecrübeli bir şirket olduklarını belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında değişik aşamalarda görev almak için ilgili Rus şirketiyle bazı görüşmelerimiz oldu. Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralde de Japon ve Fransız şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Projelerin içinde yer almaya çalışıyoruz ve nükleer santral inşasında iş birliğine talibiz."dedi.

Özkal, bugüne kadar dünya genelinde 25 ülkede 400'den fazla proje tamamladıklarını söyledi.
Akkuyu'da yapılacak nükleer santral için 1978'den bu yana farklı konsorsiyumlarla santralin inşaat ihalesinde yer aldıklarını anlatan Özkal, projenin üç kez ihale edilip sonra iptal edildiğini ifade etti.
Özkal, şirket olarak nükleer santral projelerine teklif verme aşamasında olduklarını dile getirerek, türbin ve jeneratörün bulunduğu makine binası ile tüm elektromekanik montaj işlerinde görev alabileceklerini bildirdi.
Nükleer santral inşaatında güvenliğin en önemli unsur olduğunu vurgulayan Özkal, şöyle konuştu: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında değişik aşamalarda görev almak için ilgili Rus şirketiyle bazı görüşmelerimiz oldu. Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralde de Japon ve Fransız şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Projelerin içinde yer almaya çalışıyoruz ve nükleer santral inşasında iş birliğine talibiz. Nükleer santral projeleri gerçekleşmesi uzun soluklu projeler ama biz geçmişten gelen enerji tesisleri ve endüstriyel projeler tecrübelerimizi buralarda kullanmak istiyoruz. Bu projelerin Türkiye'de olması bizim isteğimizi daha da artırıyor."

İRAN'I YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından ülkedeki projeleri takip etmek için Tahran'da bir ofis açtıklarını belirten Özkal, İran'da yenilenmesi gereken çok sayıda endüstriyel tesis bulunduğunu söyledi.
Özkal, bu tesislerin yenileme projelerinde görev almak istediklerini ifade ederek, "Yabancı ortaklarla İran'ı yakından takip ediyoruz. Ülkedeki en büyük zorluk finansman sorunu. Bunun aşılmasının ardından yatırımlar gerçekleşebilecek." dedi.
Rusya'da da çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini anlatan Özkal, "Yamal Yarımadası'ndaki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisinin inşaat çalışmaları zor şartlar altında devam ediyor. 5 bin 500 kişilik ekiple 24 saat karanlık ve eksi 50 derecede projeye devam ediyoruz. Haziran 2018'de de tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber