TÜİK tarafından açıklanan “Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), 2015” verileri hakkında bilgi veren TÜİK Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş, Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre;  toplam tüketim harcamalarının en büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamalarının oluşturduğunu söyledi. 

BÖLGEMİZDE HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARININ İLK SIRASINDA YÜZDE 24,9 İLE KONUT VE KİRA YER ALDI
TÜİK verilerine göre Sinop, Kastamonu ve Çankırı illerinden oluşan TR82 bölgesinde hanehalkları harcamalarının yüzde 24,9’unu konut ve kiraya giderken 26 bölge arasında bu harcama grubuna ayrılan pay itibariyle 7. sırada yer aldı. Bir önceki dönemde harcama payı yüzde 24,8 olarak gerçekleşen konut ve kira, ana harcama grupları arasında 6. sırada yer almaktaydı. 

İlk sırada Konut ve Kira harcamalarının bulunduğu bölgemizde, Gıda ve Alkolsüz İçecekler yüzde 24,6 ile ikinci sırayı aldı. Toplam hanehalkı harcamasının yüzde 16,6’sının harcandığı Ulaştırma grubu üçüncü sırada bulunurken, toplam harcamalar içerisindeki payı yüzde 1,8 olarak hesaplanan Eğitim Hizmetleri 12 ana harcama grubu içerisinde son sırada yer aldı. 

LOKANTA VE OTELLER GRUBUNA AYRILAN PAYDA SON SIRADAYIZ
26 Bölge içerisinde Lokanta ve Otellere ayrılan yüzde 2,9’luk pay ile Sinop, Kastamonu ve Çankırı illerinden oluşan TR82 Bölgesi son sırada yer alıyor. Bu harcama grubuna en fazla payı yüzde 7,4 ile TR10(İstanbul) bölgesi yaptı. 

SAĞLIK HARCAMALARINA AYRILAN PAY YÜZDE 2,2 OLDU
Bölgemizde Sağlık harcama grubuna yüzde 2,2 pay ayrılırken 12 ana harcama grubu içerisinde 11. Sırada bulunuyor.2003-2004 yılı sonuçlarına göre Sağlık alanında yapılan harcamaların payı yüzde 1,6 iken yıllar içerisinde artış göstermeye başlarken, geçen yıla göre yüzde 0,1 düşüş gösterdi. 

Alkollü İçecekler, Sigara ve Tütün grubuna ayrılan pay ise 2005-2007 sonuçlarına göre yüzde 3 ile en düşük seviyesine inerken bu yıldan sonra gösterdiği sürekli artış ile 2012-2014 döneminde yüzde 4,8’e ulaşmış, 2013-2015 döneminde ise yüzde 4,7’ye geriledi. 

Hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 1,8’inin ayrıldığı Eğitim Hizmetleri alanına, 2005-2007 dönemindeki sonuçlar itibari ile yüzde 2,0 ile en yüksek değerini almış bu dönemden 2011-2013 dönemine kadar düşüş gösterdi. 2013 yılından sonra Eğitim Hizmetleri harcamaları yükselişe geçti. 

KONUT VE KİRA HARCAMASI PAYININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE İSTANBUL OLDU
Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 29,8 oranıyla İstanbul iken en düşük payı ayıran bölgeler yüzde 22,8 ile Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu Bölgeleri oldu.

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERE EN YÜKSEK PAYI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ AYIRDI
Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 26,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 15,8 ile İstanbul oldu.

ULAŞTIRMA HARCAMALARINA BATI ANADOLU BÖLGESİ EN YÜKSEK PAYI AYIRDI
Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 19,9 oranıyla Batı Anadolu Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge ise yüzde 14,7 ile Ortadoğu Anadolu oldu.

EĞİTİM VE SAĞLIĞA AYRILAN PAYIN EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE İSTANBUL OLDU
Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3,2 oranıyla en yüksek payı İstanbul ayırırken, Batı Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yüzde 1,2 ile en düşük payı ayıran bölgeler oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı yüzde 2,4 ile İstanbul, en düşük payı ise yüzde 1,1 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARININ DÖRTTE BİRİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ
Araştırma sonuçlarına göre;  Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 25,3'ü İstanbul’da oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 14,6 ile Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen Akdeniz Bölgesi'nin payı yüzde 12,2 oldu.

TÜKETİM HARCAMALARINDA EN DÜŞÜK PAY KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNE AİT OLDU
Türkiye’deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı.  Bu bölgeyi, yüzde 3 oranıyla Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu Bölgeleri izledi.
Editör: Vitrin Haber