Birçok çeltik tarlası ota boğulurken  üreticinin de tarlayı gözden çıkardığını belirten Yalnızkavak Sulama Kooperatifi başkanı Arif Erdoğdu; bu yıl otla mücadelede başarılı olunamadığını söyledi.

Erdoğdu geçen yıl çeltik tarlalarına atılan çeltik ot ilacının bu yıl dolardaki yükseliş olmadan önce 3 misli atıldığını fakat ota çare olmadığını belirterek; “Çeltik üretimi oldukça zor ve meşakkatli bir iş. Çiftçimiz çeltik üretimi konusundaki yıllarının deneyimi ve birikimi ile tarlasının ekiyor. Hiç bir bilimsel destek almadan yıllardır ektiği tarlalar  bu yıla kadar ne böyle bir ot ne de otla mücadele gördü. Üreticimiz ilaç atmak için girdiği tarlalarda ekmekten fazla zaman harcadı. Ne attıysa kar etmedi. Bilinen tüm ilcalar denenmesine karşılık sonuç alınamadı.  Neredeyse tüm tarlalarda ot bulunurken bu oran yüzde 40’lara dayanmakta, kimi tarlalarda ise yüzde 100’e varan ot salgını bulunmaktadır” dedi.

OTLA MÜCADELE İÇİN BİLİMSEL BİR DESTEK GEREKİYOR
Tarlalarında baş gösteren verimsizliğin araştırılması gerektiğinin altını çizen Yalnızkavak Sulama Kooperatifi başkanı Arif Erdoğdu, otla mücadele için bilimsel bir destek gerektiğini belirtti. Erdoğdu; “Bu seneye kadar ot yüzünden çeltik tarlalarının bu kadar verimsiz olduğu görülmemişti. Neden? Nasıl oldu? Bilinmiyor. Otla mücadele için bilimsel bir destek gerekiyor. Tarlalarımız, çeltik yerine  halk dilinde darı olarak bilinen ve birkaç çeşide ayrılan her biri için ayrı ayrı ilaçların kullanıldığı ot ile mücadelede artık bilimsel bir desteğe ihtiyacımız. Bu yıl birçok üretici zararını nasıl karşılayacak? Umudunu bağladığı çeltik tarlada kalmak üzere. Çeltiğini tarladan kurtaran vatandaş ise yarısı ot yarısı çeltik biçerek zararını telafi etmenin peşinde. Şimdiden üreticilerimizin bir kısmı çeltiği tarladan kaldırmayı düşünmüyor. Bir kısmı ise duyduğumuz kadarı ot yakıcı buğday ilaçları kullanarak gelecek yılı kurtarmak için çeltiğinden vazgeçmiş çeltiğini yakmıştır. Özellikle bu dönem çeltik tarlalarının ve tarlalarda kullanılan ilaçların bilimsel olarak incelenmesini, vatandaşın zararını giderecek önlemler alınmasını gelecekteki sezona tedbirli girilmesini istiyoruz” dedi.

Erdoğdu, susuzluk belirtilerine rağmen umutla tarlalarına sarıldıklarını, geçim kaynağı olan çeltiği ektiklerini, Allah’ın yardımı ile su kıtlığı çekmediklerini fakat bu kez de ota yenildiklerini belirterek; “Sudan korkuyorduk su geldi, Ama bu yüzyılda bir otu yok edemedik. Bu ne biçim bir ottur çiftçi bundan bir şey anlamadı? Yıllarca ektiği ilaçlarla yok ettiği ot bu yıl elinden rızkını geçim kaynağını aldı” diye konuştu.
Üretici bu yıl zararlarının neyle karşılayacağını düşünürken birçok üreticinin borç batağında olduğu ilaç, mazot ve gübre gibi giderleri için çeltik hasat sezonuna vade verdiği öğrenildi. Çeltikten istediği rekolteyi alamayan çeltik üreticisinin çok ciddi bir ekonomik bunalıma gireceği belirtiliyor.
Editör: Vitrin Haber