Batı Karadeniz Eylem Planı (BAKAP) hakkında bilgiler aktaran KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, projelerde para odaklı değil sorun odaklı çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. Çağlar, “BAKAP hazırlığından önce bir konuyu vurgulamak istiyorum. Projelerde paraya odaklanmak faaliyetleri ve amacı sakatlıyor, proje yapmaya çıkılırken çözeceğiniz bir sorunun tespiti, buna ilişkin yöntem ve faaliyetlere öncelik verilmesi gerekiyor. Açıkçası bölgemizin proje yapma ve tamamlama oranları çok düşük. Bunun en temel nedeni bölge kurumlarının sorun odaklı değil para odaklı çalışması. BAKAP taslak eylem planı çalışmamız genel olarak kabul görüyor. Kurumlardan da belli oranlarda projeler geldi. 115 tane proje aldık. Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 38 tane proje gönderdi. Kastamonu Belediyesi 13 tane proje gönderdi. Ajansımızın 21 tane projesi var. Onun dışında muhtelif, havalimanın, Küre Kaymakamlığı’nın, Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün projeleri de var. Fakat hiç proje göndermeyen kurumlarımızda var. Bu bölgenin geleceği için bir hazırlığımız yok anlamına geliyor. Eğer böyle bir eylem planı yapılma kararı alınır, bize yetki verilirse, bizim topladığımız bu 115 proje doğruda hükümetin gündemine gelecek” dedi. 

SUNULAN PROJELER YATIRIM PROGRAMINA GİRECEK
Kendilerine gelen projelerden bahseden KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, projeleri belirli bir elemeden geçireceklerini hatırlatarak; “Birçoğu gerçekten ciddi proje. Kastamonu sahil bandında ortak organize sanayi bölgesi yapılmasından, Karabük-Kastamonu-Boyabat demiryolu hattına, hayvancılıkla ilgili organize sanayi bölgesi oluşturulmasına kadar projeler var. Fakat biz daha fazlasını bekliyoruz. Mesela yatırımcı kuruluşlardan, en azından Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden ve DSİ’den ciddi dönüşler almamız lazım. Özellikle üniversitelerimizden ciddi dönüşler almamız lazım. Onlarında ileriye dönük projeleri çok önemli. Belli ilçelerimiz proje gönderdi, belli ilçelerden hiç proje yok. Hazırlığı olan bu tip işlerde kazanıyor. Geleceğe dönük bir projeleriniz varsa, böyle bir perspektifiniz varsa, BAKAP resmi olarak ilan edildiğinde, otomatik hükümetin gündemine gelecek olan projeler arasına yazılıyor. Ben bölgemizi proje yapmaya davet ediyorum. Özellikle tarım, hayvancılık bu bölgenin kullanabileceği ve hemen faydasını görebileceği bir alan. Biz sadece Sinop tarım il müdürlüğünden proje aldık. Ziraat Odalarımızdan ya da damızlık birliklerinden herhangi bir proje gelmedi. Bunlara üzülüyoruz. Tarımla ilgili çok ciddi projeler gelmesi lazım. Turizm ile ilgili Çankırı ve Sinop’tan projeler geldi. Kastamonu’da Küre kaymakamlığı dışın da proje öneren yok” diye konuştu.

Ulaşımın bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Çağlar; “Karayolları Genel Müdürlüğü’müzün bölgeye ilişkin genel perspektifini biz İl Koordinasyon toplantılarında öğreniyoruz ama o perspektif nasıl oluşuyor, hangi önceliklere göre oluşuyor, o yol yatırım ağını neye göre oluşturuyorlar? Bunu bilsek daha iyi bir seçim yapabileceğimizi düşünüyorum. Örneğin şu anda devam eden Daday-Eflani yolu ön sırada görünüyor. Tosya-Taşköprü arasındaki yolda daha arka planda görünüyor. Aslında şehrin ekonomisi merkez ilçe Tosya ve Taşköprü arasında dönüyor. Normalde bir yol yatırımın da önceliğin burada olması düşünülür. Bu tür seçimler bile çok önemli farklıklar yaratabilir” ifadelerini kullandı.

BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN PROJELER ÖNEMLİ
KOSGEB’ten de proje beklediklerini belirten KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, “Bu bölgeye özel projeler bekliyoruz. KOSGEB bütün Türkiye’ye genel hazırlanmış proje çağrılarına çıkıyor ama biz artık Batı Karadeniz için daha özel programlar bekliyoruz. Onları teklif edelerse, bizde seve seve yardımcı olmaya ve beraber çalışmaya hazırız. Bize yetki verilmese bile, bu projeleri dönem dönem hem yatırım programlarına hem de kurumlara sunabiliriz. Bu esasında bir proje havuzu oluşturma girişimi. Elimizde hazır olsun bu projeler, hangi kurumun bütçesi uygunsa ona teklif edelim ve bu projeler yavaş yavaş artık gerçekleşsin. Bu çalışma bölgenin geleceği için önemli” şeklinde konuştu. Ticaret Sanayi Odaları, Ziraat Odaları, Birlikler ve kooperatiflerden üyelerinin kapasitelerini arttırıcı projeleri bekliyoruz” dedi.

AJANSIN BÜTÇESİ 2-3 KATINA ÇIKACAK
Önemli olanın bölgenin yatırım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve koordine edilmesi olduğunu söyleyen ÇAĞLAR; “3 il arasındaki bu eşgüdümü, senkronizasyonu sağlamak istiyoruz. Bunun için Kalkınma Bakanlığı’na bir eğitim talebinde bulunduk. Bu sene hazırlanan yatırım programı hazırlama rehberinin eğitimini istedik. Kurumların yatırımla ilgilenen amirlerini de bu eğitime davet edeceğiz. Eğer bu eylem planı ve bölge idaresi işleri olursa, tarım ve hayvancılıkta yeni teşvikler bölgeye gelecek. Kalkınma ajansının da bütçesi 2-3 katına çıkacak. Bu birçok yatırımın hemen finanse edilmesi demek. Bununla ilgili yöneticilerimizden, kurum amirlerimizden ihtimam bekliyoruz” dedi.

Şeker pancarı üreticilerine destek olunmasıyla Şeker Fabrikası’na destek olunması konusuna da değinen Çağlar; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü buradan doğrudan ilgili. Onların şeker pancarı tarımı ile ilgili bir öngörüsü olması lazım. Biz KUZKA olarak Şeker Fabrikası’na destek vermeye olumlu bakarız. Eğer bir yasal engel yoksa özelleştirme kapsamında değil de, yatırım yapmaya uygunsa kuruma destek oluruz. Bizim içinde iyi olur. Çünkü bölgenin büyük bir kısmı şeker pancarı tarımından geçiniyor. Eğer bölgede bu fabrika desteklenince daha çok üreticiye hizmet verecek hale gelecekse ve bunun herhangi bir yasal engeli yoksa seve seve destekleyebiliriz. Bu konuda çalışmaya hazırız. Elimizden geleni yaparız” diye konuştu.

KUZKA 2015 YILINDA BÖLGEYE 20 MİLYON HİBE DESTEĞİ SAĞLADI
Bu sene eğitim ve küçük çapta projelere daha çok ağırlık verdiklerine değinen Çağlar; “2015 yılında biz 20 milyon TL civarında bir hibe dağıttık. Bu sene o projelerin ilerlemesini bekliyoruz. Peş peşe hibe dağıtmakta doğru olmuyor. Belli gelişmeleri görmek lazım. Bölgenin insan kaynağı kapasitesinin de gelişmesi içinde bu tür eğitim programlarına ihtiyaç var. Elimizden geldikçe bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Şu ana kadar Kastamonu’da 3 tane ‘Doğrudan Faaliyet Projesini’ destekledik. Ayrıca eğitim projelerinde, Gazetecilik ve Medya Eğitimi, Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan personelin eğitimini, Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı’nın UNESCO hazırlığını, Aile, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çocuk değerlendirme testlerini, Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, Daday’da binicilik ile ilgili kursları, Tosya Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimcilik kursunu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Lider Öğretmenlik Kapasite’ isimli projesini, İl Sağlık Müdürlüğü’nün afetlerle alakalı hazırlık eğitimi, AFAD’ın projesinin, Kastamonu Belediye kurumsal gelişim eğitimlerini MÜSİAD’ın dış ticaretle ilgili eğitimi ve Kamu Hastaneleri Birliği’nin projelerini destekledik. Bu eğitimlerinde hepsi de bizim bölgemiz için gerekli. Kendi işini mükemmelleştirecek her kuruma açığız. Esnaf odalarından, ticaret odalarından, ziraat odalarından üyelerine dönük eğitim ve kapasite arttırma projeleri gelmeli. Bunun içinde kaynağımız var. Önümüzdeki sene de eğitim projelerine devam edeceğiz ayrıca hibe destekleri de olacak. Kalkınma ajansları bölgelerinde önemli hale geliyor. En esnek ve yerel odaklı destek veren tek kurum ajanslardır. Bize ne kadar proje gelirse ve başarı ile tamamlanırsa, bizim de başarımız oranımız o kadar iyi olur. BAKAP ile ilgili çağrımızda kurumlar tarafından daha çok ciddiye alınıp, nitelikli projeler gönderilerse, hem bizim alacağımız kaynak artar hem de bölgeye aktaracağımız kaynak artar” diyerek bilgi verdi.
 
Editör: Vitrin Haber