Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, oda üyelerine kullandırılacak olan “nefes kredisi” ile ilgili tenkil alt yapı çalışmalarının birkaç gün içerisinde tamamlanarak, uygulamanın 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılacağını kaydetti. Akbaş; “Kamuoyunda yönetimin ilgisizliği yüzünden kredi kullanılamadığı gibi bazı spekülatif söylemler var. Türkiye’nin herhangi bir ilinde başladığı anda ilimizde de başlayacak olan uygulamadan üyelerimiz anında haberdar olacaktır” dedi.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde KOBİ’lere yönelik olarak hazırlanan “Nefes Kredisi” projesinde gelinen son durum hakkında bilgiler verdi. KOBİ’lerin düşük faizli kredi kullanmalarını sağlayacak olan projenin teknik alt yapı çalışmalarının birkaç gün içerisinde tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, önümüzdeki hafta başı 81 ilde hayata geçirilmesini tahmin ettikleri uygulama sayesinde oda üyelerinin bir nebze olsun rahat bir nefes alacaklarını söyledi.

Akbaş; “Nefes kredisi adlı Odalar Borsalar Birliği ve Maliye Bakanlığının müştereken kararlaştırdığı bir kredi var. Ucuz kredi diye bildiğimiz bir sistem bu. Üyelerimiz şu anda yüzde 35’lerle, 40’larla para kullanıyorlar. Bu üyelerimizi rahatlatmak adına odalar, ellerinde bulunan kendi paralarını, yüzde 25 ihtiyat bölümünü ayırdıktan sonra geriye kalan kısmın tamamını üyelerinin kullanımı için bankalara bloke edecekler. Bununla ilgili yazı 4 Eylül’de geldi. Biz de odamızın elindeki bütçenin yüzde 75’ini yani 700 bin TL’sini üyelerimizin kullanımına sunma amacıyla taahhütte bulunduk. Bu 700 bin TL’nin üzerine Odalar Borsalar Genel Merkezinin de koyacağı miktarla bunun 7 katı krediyi üyelerimizin kullanımına sunacağız” dedi. 

KAMUOYUNDA ASILSIZ SÖYLEMLER DOLAŞIYOR
Önümüzdeki günlerde 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya konulmasını bekledikleri proje ile ilgili Sinop’ta bazı kesimlerce, projenin uygulamaya konulduğu halde Sinop TSO’nun üyelerine bu krediyi kullandırmadığı yönünde spekülatif söylemler gerçekleştirildiğini ifade eden Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, projenin Türkiye’nin herhangi bir ilinde başlaması halinde Sinop’ta da eş zamanlı olarak başlatılacağını belirterek, üyelerin bu tür söylemlere itibar etmemelerini, proje hayata geçtiği anda tüm üyelerin uygulamadan haberdar olacaklarını söyledi. Akbaş; “Şu anda kamuoyunda yönetimin ilgisizliği yüzünden kredi kullanılamadığı gibi bazı spekülatif söylemler var. Nefes kredisi ile ilgili teknik alt yapı odalar ve borsalar birliğinden bankalara iletilmediği için kredi kullandırma işlemi ne bizde ne de başka hiçbir ilde başlamadı. Türkiye’nin herhangi bir ilinde başladığı zaman eş zamanlı olarak ilimizde de bu uygulama başlayacaktır. Bunun da takriben önümüzdeki birkaç gün içerisinde teknik alt yapısının bitirilmiş ve sonrasında bankalara gerekli talimatların gönderileceğini umut ederek beklenti içerisindeyiz. Ama en geç önümüzdeki Pazartesi günü itibariyle üyelerimiz bu krediyi kullanıp nefeslenecek diye tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

TÜM ÜYELERİMİZ YARARLANSIN İSTİYORUZ
Hayata geçirilecek uygulama ile oda üyelerinin 200 bin TL’ye kadar kredi kullanabileceğini söyleyen Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, tüm üyelerinin bu krediden yararlanmasını istedikleri için bu oranın daha aşağılara çekilerek, daha fazla üyenin bu uygulamadan yararlanabilmesi adına, bankalarla kredi oranları ile ilgili yeniden görüşeceklerini belirtti. Akbaş; “Az öncede dediğim gibi biz elimizdeki parayı düşük faizle bankaya veriyoruz. Banka da bu paranın karşılığında bizim üyelerimize o kadar ucuz kredi kullandırıyor. Burada 200 bin TL’lik bir üst sınır belirlenmiş. Biz bu krediden bütün üyelerimizin yararlanmasını istiyoruz. Bu sebeple bankalarla bu rakamı tekrar mütalaa edeceğiz. Çünkü bir iki kişiye 200 bin TL vermek yerine 20-30 kişiye 50’şer bin 100’er bin vermek daha fazla yarayı saracaktır diye düşünüyoruz. İlerleyen günlerde netleşeceğini tahmin ettiğimiz uygulamada kredi dağıtımına başlanacağı gün tüm üyelerimizin haberi olacaktır” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber