Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, "Kalkınma ve gelişmişliğin yolu uyumdan geçmekte. Özel sektörün başarılı olması için bizim kamu olarak her türlü desteği vermemiz gerekiyor" dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 'Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı' Sinop'ta yapıldı.

Otel 117'de gerçekleştirilen toplantıya Vali Dr. Ahmet Cengiz, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, KOSGEB Sinop Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Sinop, Giresun, Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Tokat, Çorum, Kastamonu ve Amasya il müdürleri ile bu illerde bulunan KOSGEB ile TSE temsilcileri katıldı. 

Program Koordinatör İl Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hayri Canik ile Sinop Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hayati Yaşar'ın açılış konuşmasıyla başladı. 

Bu tür organizasyonların 3 ayda bir yapıldığını hatırlatan Hayati Yaşar, alınan kararlar ve ortaya çıkan sorunların bakanlığa iletilmek suretiyle en az bir kaç konunun çözüme kavuştuğunu söyledi. Yaşar; "Bakanlığın vizyonu artık bilim ağırlıklı. Bu konuda üniversitelerle yakın işbirliğinde olmamız ve toplantılara üniversite rektörlerinin de katılmasını arzu ediyoruz. TÜBİTAK'da bakanlığımıza bağlı bir kurum. Bu alanda TÜBİTAK’IN yeni buluşları maddi yönden destekleniyor. Bu nedenle bütçeden araştırmaya ayrılan payda büyük sevilere ulaştı. Ayrıca bu durum yeni teşvikleri ve yeni buluşların ortaya çıkmasını da sağlamakta" dedi. 

Sinop'ta iki adet organize sanayinin olduğunu ve merkezdeki sanayi bölgesine yapılan yatırımlar ve teşviklerle bölgenin şantiyeye dönüştüğünü kaydeden Yaşar,"İlimizde toplam 160 tane sanayi tesisi var. Bu tesislerde yaklaşık 4 bin kişi istihdam edilmekte. Bakanlığımızın Sinop'ta toplam 30 milyon 264 bin TL'lik yatırımı mevcut'' diye konuştu. 
  
Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'da yaptığı konuşmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ülke bilimine yön verecek bir bakanlık haline gelme yönünde önemli çalışmalarını ilgiyle izlediklerini söyledi. Bircan; "Yerinde bir kararla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na dönüşen bakanlığımızın bilim ve teknoloji dünyamızda yeni bir sayfa açarak ülkemizdeki bilim politikalarını oluşturmasını diliyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ülkemizin bilim adamları, araştırmaları ve onların meseleleri ile ilgilenen bir bakanlık haline dönüşmesini arzu ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde bilim bakanlıkları, o ülkenin politikasını da oluşturmakta, o ülkenin araştırmalarına yön ve vizyon vermektedir. Dolayısıyla aynı etkinin, aynı gelişmenin ülkemizde de oluşmasını üniversite olarak bekliyoruz. Yeni kurulan bakanlığın bilme dayalı, kalkınma. bilim toplumu gelmemize katkı yapan bir bakanlık haline gelmesini diliyoruz" dedi. 

'KALKINMANIN YOLU UYUMDAN GEÇİYOR'
Sinop'un kısa tanıtımını yapara konuşmasına başlayan Sinop Valisi Ahmet Cengiz ise konuşmasında kalkınma ve sanayinin önemine değindi. Kalkınma da uyumun önemine değinen Vali Cengiz konuşmasını şöyle sürdürdü; ''İllerde bir harmoni bir uyum yoksa orada sorun var demektir. Biz Sinop'ta özel sektör, kamu sektörü olarak hizmet etmenin çabası içerisindeyiz. Bu kentte uyumu büyük ölçüde sağlamış durumdayız. İnsan odaklı kamu hizmetine dikkat ediyoruz. Kesinlikle yolsuzluğa tahammülümüzün olmadığını defaatle söylüyoruz. Bunlar bizim için çok önemli. Çünkü devletin var oluş gayesi, insanları mutlu etmektir. Bundan 50 yıl öncesini kıyasladığımız Türkiye'yle şimdi ki Türkiye çok farklı bir noktada.

Artık Türkiye dışarıya gözünü açmış ve dünyayla yarış eder durumda. Ekonomik açıdan son dönemlerde Avrupa Birliği'nin (AB) yaşadığı krizler ortada. Türkiye'nin bir istikrar süreciyle büyüme sürecinde en ön sıralarda yer alması çok önemli. Özel sektörün başarılı olması için bizim kamu olarak her türlü desteği vermemiz gerekiyor. Burada Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü üzerine düşen çok ciddi görevleri var. Zorlaştıran değil, kolaylaştıran olmamız gerekiyor. Bu anlamda kamunun özel sektöre her yönde destek vermesi gerekiyor. Bu toplantıların dostluk anı toplantıları, gözden geçirme toplantısı olmaması çok önemli. Bizler bu makamlara gelmiş insanlar olarak devletimize, milletimiz üzerine çok ciddi yükümlülükleri olan insanlarız. Bu imkanları gecemize, gündüzümüze katarak görevimizi en iyi şekilde yapacağız. Verimlilik yönünden iyi analizler yapılmalı. Sanayi yatırımı için Sinop cazip bir il konumuna geldi. Sinop denilince deniz ve su ürünleri akla geliyor. Örneğin bu konuyla ilgili AB kapsamında 8 milyon euroluk iki büyük projemiz var. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte Sinop'un çehresi biraz daha değişecek. Bu kapsamda sanayi yatırımlarımız Sinop'ta devam ediyor'' 


Editör: Vitrin Haber