Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017  Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün gerçekleştirildi. Sinop’ta yaklaşık olarak 3 bin 500 adayın başvurduğu YGS, milli eğitime bağlı 14, Sinop Üniversitesinin ise tüm binalarında gerçekleştirildi. Saat 10.00'da başlayan sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS’de iki baraj var. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar. 

Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik  kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın  erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına  alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı. Sınavda, Milli  Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata  dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen  bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12,  felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5,  temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN?
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı  değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve  fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların,  YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme  hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili  yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve  daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde  edecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C.  kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin"https://sonuc.osym.gov.tr"  internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse  LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.
Editör: Vitrin Haber