İl Müdür Vekili Delen, okul alışverişi yapacak velileri uyardı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Feridun Delen, okulların açılmasına sayılı günler kala, velilere yapacakları okul alışverişleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Okul alışverişinde sağlıklı ürünler tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Delen, okul malzemelerinde en fazla risk görülen ürünler arasında su mataraları, beslenme çantaları ve ağır metaller içerebilen kalemlerin ilk sırayı aldığını belirtti.

Tüm Türkiye’de 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı 15 Eylül tarihinde çalacak ilk ders zili ile başlayacak. Okulların açılmasına yaklaşık 2 hafta gibi kısa bir zaman kaldığı şu günlerde okul alışverişleri de başladı. Velilere yapacakları okul alışverişlerinde dikkat etmeleri hususlar hakkında bilgiler veren Sinop Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Feridun Delen, alışverişte sağlığı olumsuz yönde etkileyecek ürünlerin seçilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Velilere, çocuklarını korumaları için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler bulunduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Feridun Delen, sıradan görülen bir alışverişin çocuklarımızın sağlığına olumsuz etki edebileceğini söyledi. Sağlıklı okul alışverişinin püf noktalarını anlatan Delen, alışverişte en önemli ayrıntının ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediğine dikkat edilmesi olduğunu vurguladı. Delen; “Alışverişlerimizde çok basit yöntemlerle çocuklarımızın sağlığını korumamız mümkün. Satın alınan ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği,  ancak laboratuar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilirken,  standartlara uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla belgeleniyor. Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir.

Uzakdoğu’dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirtir ibareleri aranmalıdır. Solvent içermeyen yapıştırıcıları tercih edilmelidir. En fazla risk görülen üç ürün, “su mataraları, beslenme çantaları ve ağır metaller içerebilen kalemlerdir. Velilerimizi bir kez daha sağlıklı ürünler tercih etmeleri konusunda dikkatli olmaya davet ediyor, 2014-2015 eğitim öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum” dedi. 
Editör: Vitrin Haber