50. Kütüphane Haftası (31 Mart- 6 Nisan 2014) etkinlikleri çerçevesinde Sinop Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’na bağlı Türkiye’nin Edebiyat Temalı İlk Uygulama Oteli olan Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde kütüphane açılışı gerçekleştirildi.

Sinop Üniversitesi, 50. Kütüphane Haftası münasebetiyle ilimizde ilklere imza atmaya devam ediyor. Atatürk Devlet Hastanesinde açılan Koridor Kütüphanenin ardından Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde “Lobi Kütüphanesi” kuruldu.  

Kütüphanenin açılışı için Uygulama Oteli’nde sade bir tören düzenlendi. Törende ilk olarak Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış konuşma yaptı. Satılmış, uzun zamandır kütüphanenin kurulması için çalıştıklarını ve açılışın Kütüphane Haftasına denk gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi. 

Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış konuşmasında şu noktalara değinmiştir: “Otelimizin ismi, Rektörümüzün Sinop’a ve Sinopluya olan sevgisi ve teveccühü vesilesi ile Sinoplu şair “Ahmet Muhip Dıranas” olmuştur. Bunun yanında otelimiz, Türkiye’nin ilk “Edebiyat Temalı Uygulama Oteli” olması sebebiyle otel içindeki birimlere de özgün isimler düşünülmüştür. Toplantı salonu ve konferans salonlarına ünlü şairimizin şiirlerinden olan Serenad ve Olvido isimleri verilmiştir. Bu uygulamalar ile Uygulama Oteli’ne atfedilen “Edebiyat Teması”nın içi doldurulmaya çalışılmış ve bu sayede kurumun sahip olduğu teknik ve fiziki imkânların yanında, Otel’i ziyaret edecek misafirlerin manevi dünyasına hitap edebilecek bir “ruh”u da kazandırmak maksadıyla lobimize okuma köşesi şeklinde kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede 300’e yakın kitap bulunmaktadır. Bunlar arasında;  Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Rasim, Ahmet Ümit, Attilla İlhan, Behçet Necatigil, Beşir Ayvazoğlu, Can Yücel, Elif Şafak, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Goethe, İskender Pala, Jules Verne, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Refik Halid Karay, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Yahya Kemal, Yaşar Kemal gibi değerli yazarların eserleri de yer almaktadır.

Bugün bilgi, toplumlarda bir güç haline gelmiştir. Bu güce sahip olanlar ve sürekli geliştirenler toplumlara yön vermektedir. İlahi kaynaklı dinleri incelediğimizde ilmin ve ilim adamlarının hep değer bulduğu görülecektir. Bu dinlerden İslam, Kur’an-ı Kerim’de insanoğluna ilk emri “Oku” olmuştur. Alak Suresindeki bu ayette ilme sahip olmanın, okumanın insana Allah’ın bir emri olduğu anlaşılmaktadır. Yine Hz. Peygamberin “ İki günü eşit olan ziyandadır.” Hadisi şerifinde okumanın, ilim öğrenmenin hayatın her döneminde ve sürekli olmasının tavsiye edildiği görülecektir.  İlmin, insana Allah’ın ihsanı olduğu, insanların öğrendikleri sayesinde doğruyu yanlıştan ayırabileceği ve sayede dünyada gözyaşının yerine sevginin, şiddetin yerine sevginin, zulmün yerine adaletin, silahın yerine kalemin hakim olmasını sağlayacaktır.  İnsan okudukça ilim ve irfan sahibi olur. İstikamet sahibi olur. İtibar, istikrar, irade, itidal sahibi olur. İlham kaynağını bulur. Hayatını inşaa ve inkişaf eder. Geliştikçe de olgunlaşır. Hayatı okuyan, okuyabilen insan kitap okur. Toplumların ve ülkelerin gelişmişlik düzeylerini okuma oranları belirlediğine göre, insan olan okur, okumalıdır da. Bu düşünceler ile kurduğumuz kütüphanemiz, yemek öncesi ve sonrasında misafirlerimizin ruhunu da besleyecektir. Ayrıca Otelimizdeki kütüphane ile birlikte ülkemizdeki diğer işletmelere örnek olacak farklı bir anlayış da ortaya çıkacaktır.” 

Daha sonra söz alan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan projeyi hayata geçiren Akademik ve İdari Personele teşekkür etti. Bircan, “ Bu yıl Üniversitemiz Kütüphane Haftasını çok güzel etkinliklerle kutluyor. Önce Atatürk Devlet Hastanesinde “Koridor Kütüphane” açılışı şimdi de Otelimizdeki Kütüphane açılışı yapıldı. Bu faaliyetler ilimiz için büyük önem arz ediyor. Çünkü kitap okumak bir milletin gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir” dedi.  

Konuşmaların ardından Kütüphanenin açılış kurdelesini, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Berber, Üniversite Genel Sekreteri Mehmet Atlı ile Üniversitenin Akademik Birim Yöneticileri ve Daire Başkanları birlikte kestiler. 


Editör: Vitrin Haber