Yürütücülüğünü Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola’nın üstlendiği “Klorprifos Tayini İçin Karbon Nitrit Nanotüp/Polioksometalat Hibriti İle Fonksiyonlaştırılmış Nanopartikül Temelli Moleküler Baskılı Elektrokimyasal Sensörlerin Hazırlanması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. 
 
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Necip Atar ve Yrd. Doç. Dr. Levent Gürel ile ortaklaşa yürütülecek olan projede; çevre ve insan sağlığını tehdit eden klorprifos’un seçici ve hassas analizi sağlanarak bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında kabul edilen projenin içeriği şu şekilde; Organik kirleticiler grubunda yer alan pestisitler, özellikle tarım ve sanayi atıksularında fazla miktarda bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, her yıl 200.000 insan çeşitli nedenlerle pestisitlere maruz kalarak, hayatlarını kaybetmektedir. Önerilen projede, ekolojik denge ve insan sağlığı açısından ciddi bir şekilde tehdit oluşturan pestisitler grubundan klorprifos’un etkin tayininde kullanılması için yüzeyi moleküler baskılı polimerik film ile kaplı karbon nitrit nanotüp/polioksometalat hibriti ile fonksiyonlaştırılmış altın nanopartikül temelli bir elektrokimyasal sensörün geliştirilmesi planlanmaktadır. Böylece geliştirilen çevre dostu nanomalzeme temelli sensör kullanılarak çevre ve insan sağlığını çok ciddi tehdit eden klorprifos’un seçici ve hassas analizi sağlanarak bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

 
Editör: Vitrin Haber