Sinop Üniversitesi Kitap Öğrenci Kulübü tarafından “Türk Tarihi Üzerine Düşünceler” konulu konferans gerçekleştirildi. 

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ekrem Memiş, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Sevim Şermet, Üniversite Akademik ve İdari personeli ile öğrenciler katıldı. 

Tarih ve Türk tarihi üzerine söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Saadettin Gömeç, her tarihçinin neredeyse kendi anlayışı çerçevesinde değişik bir tarih tarifi yaptığını söyleyerek, “Kimi tarihçi geçmişte yaşanan hadiseleri günümüze olduğu gibi aktarır. Bazısı bunlara birtakım kıssalar da ekleyerek dersler çıkarmamızı amaçlar. Kimisi de bir doktor gibi her hadisenin sebep ve sonucunu araştırır. Bu bir tercih meselesidir. Durum böyle olunca tarihi yazmanın metodu, zamana ve şahıslara göre değişir. Bu yüzden tarih metodunda tek bir kalıba girmek de doğru değildir. Yani her tarihçinin kendi anlayışı, usulü ve tabiî ki metodunun olması gayet normaldir” dedi. 

Tarih yazmanın, tarih yapmak kadar mühim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Saadettin Gömeç, “Avrupa’da yaygınlaşan Türklük Bilim (Türkoloji) çalışmalarının hızlanması neticesinde, Batılılar Türklerin geçmişte münasebet kurdukları kavimlerin vesikalarını inceleyerek, Türklerin en eski tarihini yazdılar. Bilhassa J.De Guignes’nin, eski Çin tarihlerinde ve daha sonraki kaynaklarda yer alan Türklerle alâkalı bölümleri tercümesi, modern Türklük Biliminde bir çığır açtı. Süleyman Paşa’nın (1838-1892) askeri okullar için kaleme aldığı Tarih-i Alem’le, İslam öncesi Türk tarihini öğrendik. Varlığımızın ve köklerimizin Osmanlılardan çok daha gerilere uzandığı görüldü” diye konuştu. 
Konferans sonunda Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ekrem Memiş, konuşmacı Prof. Dr. Saadettin Gömeç’e hediye takdim etti. 
Editör: Vitrin Haber