Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Eğitim Bilimleri Araştırmaları Sempozyumu Sinop’ta başladı.

Eğitim Bilimleri Araştırmaları Derneği ve Sinop Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen sempozyum 1-3 Ekim 2012 tarihleri arasında Sinop Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
Sempozyumun açılış töreni, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapıldı.

Gelenekselleşmesi düşünülen ve bu yılki teması “İlk Çağlardan Günümüze Türk Kültür Coğrafyasında Eğitim Bilimlerinde Gelişmeler” olarak belirlenen sempozyum, Rektör Yardımcısi ve aynı zamanda Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Dursun Dilek’in açılış konuşmasıyla başladı. 

Türk kültür coğrafyasında Türklerin eğitimine yönelik tarihsel süreç, mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınması yoluyla Türklerin eğitim hayatına ilişkin konuların akademik ortamda tartışıldığı sempozyum da açılış töreni ardından, Eğitim Bilimleri Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Kuzucu, Başbakanlık Müşaviri ve aynı zamanda sempozyum koordinatörü  Birol Dok ve Türkiye’de Yaşayan Burslu Öğrenciler Birliği Başkanı Ali Ekber Rıza’da birer konuşma yaptı. 
Yapılan konuşmaların ardından Eğitim Bilimleri Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Kuzucu, geleneksel hale getirmek istedikleri Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Eğitim Bilimleri Araştırmaları Sempozyumu’nu yine Sinop Üniversitesi’nin himayesinde olmak üzere, 2013 yılında Bosna-Hersek’te, 2014 yılında ise Sinop’un karşı kıyısı olan Kırım’da yapmayı planladıklarını belirtti. 

Türk kültür coğrafyası kapsamında eğitim-öğretim ile ilgili konuları ele almak, bu bağlamda her türlü sorunu gündeme getirmek, tartışmak ve çözüm önerileri sunmak amacından hareketle düzenlenen sempozyumda, Rektör Prof. Dr. Recep Bircan ile Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz’de günün anlamına atfen konuşmalarını gerçekleştirdi. 
Rektör bircan konuşmasını, Kastamonu ilinde metfun bulunan Hazreti Pir Şeyh Şabani Veli Hazretleri’ne ait olan “Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle olsun” ifadesiyle tamamladı. Vali Cengiz ise, Rektör Bircan’ın göreve geldiği günden bu yana, bilimsel araştırmaların yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere yaptığı büyük katkılardan dolayı kendisine teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.  

Sempozyuma  destek verenlere hediye takdim edilmesiyle süren programın devamında, “Türk Kültür Coğrafyasında Dilde-Fikirde-İşte Birlik” konulu sempozyumun ilk paneli, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karadağ’ın moderatörlüğünde yapıldı. Panelde; Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ebulfez Süleymanlı ve TİKA Eski Başkanı Dr. Öner Kabasakal sunumlarını gerçekleştirdi.
Sempozyum için 50 farklı üniversiteden bilim kurulu ve 16 ülkeden danışma kurulu oluşturulmasının yanı sıra 30 ülke öğrenci temsilcisinden de Öğrenci Temsilciler Kurulu hazırlandı. 

Bağımsız Türk Cumhuriyetleri yanında Asya ve Balkanlardaki ülkelerde yaşayan Türklerin eğitim hayatıyla ilgili konuların da ele alınacağı sempozyumda, gerçekleştirilecek paralel oturumlarda birçok bildiri sunulacak. 

Açılış töreninin ardından paralel oturumlarla süren sempozyum, 3 Ekim 2012 günü son bulacak.    



Editör: Vitrin Haber