Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliğiyle yerel gazete çalışanlarına yönelik düzenlenen "Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerindeki yerel gazetelerde reklamcılığın geliştirilmesi" adlı proje bugün start aldı.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti binasında gerçekleştirilen programa Sinop'tan Vitrinhaber Gazetesi Muhabiri Ali Fuat Özşahin, Sayfa Editörü Pınar Özşahin, Haber57 ve Flaş Haber gazetelerini temsilen de Esra Aksu ve Hakan Çakır ile Kastamonu ve Çankırı illerinde görevli gazetecilerden oluşan 30 medya mensubu katılıyor. 

Programın açılış konuşmasını yapan BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin, günümüz koşullarının vazgeçilmez unsuru haline gelen reklamların, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte firmaların sattıkları mal ve hizmetleri pazarlamak için kullandıkları önemli bir araç haline geldiğini hatırlattı. Gelişen teknolojilerle birlikte iletişim dünyasında aynı anda birden çok insanla iletişime geçebilme imkanıyla birlikte, reklam sahasının bu denli önemli bir sektör haline gelmesinin önünü açtığını kaydetti. 

DÖNEM DİJİTAL REKLAM DÖNEMİ

Cem Elçin; "İçinde bulunduğumuz 21 inci yüzyılda kullanımı hızla artan internet ve özellikle mobil iletişim kanalları dijital reklamların reklam pastasındaki oranını arttırmaktadır. Bundan 10 yıl önce adı dahi bilinmeyen sosyal medya platformları, firmalara ürünlerini tüketiciye tanıtma şansı sunmaktadır. Televizyon kanalları ve gazete sahibi olan büyük medya kuruluşları da durumun farkında olmalılar ki, hem kendi web sitelerini hem de sosyal medya platformlarındaki hesaplarını oldukça aktif olarak kullanır hale gelmiştir. En çok satan gazetelerden birisinin ortalama günlük satışı 350 bin iken, bu gazetenin sosyal medya hesabı 3,5 milyona yakın kişi tarafından takip edildiği bilinmektedir. Bu da son yıllarda farklı bir reklam mecrasının doğmasına ve medya kuruluşlarının bu mecradan da reklam geliri elde etmesine imkan sağlamaktadır. Bugün başlayan projemiz, pazarlama ağı içerisinde önemli bir yere sahip olan reklam olgusunu, kavramsal temellerinden üretim süreçlerine, etkilerinden bileşenlerine kadar bütün yönleriyle kavratmayı amaçlayan bir eğitim programıdır. Ayrıca, pazarlama ağı içerisinde önemli bir yere sahip olan dijital reklam gibi yeni nesil reklam araçlarını ve yöntemlerini tanıtmak da diğer amaçlar arasında yer almaktadır. Tek başına resmi ilan gelirleri yazılı basın sektörünün kalkınması ve yaşamını devam ettirmesi için yeterli olmamaktadır. Basın İlan Kurumunun bu ve benzeri projelerdeki öncelikli amacı da, yerel gazetelerin sadece resmi ilan gelirleriyle değil, ticari reklam gibi önemli gelir kaynağından pay alabilir konuma getirmek ve dijital reklam piyasalarına da paydaş olmalarını sağlamaktır. Bugün başlayacak olan ve KUZKA Desteği ile gerçekleştirilecek bu eğitim projesi yerel gazeteler için önemli bir fırsat olacaktır” dedi.

Programda KUZKA Genel Sekreter Vekili Serkan Genç ile Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz da selamlama konuşması yaptı. BİK Kastamonu Şube Müdürlüğü tarafından yürütülecek projede bölgeye bağlı illerde gazete ve medya kuruluşlarının reklam servisinde çalışan 30 kişiye reklamcılık eğitimi verilecek.
Editör: Vitrin Haber