Vali Hasan İpek'in talimatıyla hazırlanan projeyle, tarih, sosyal bilgiler, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri tarafından öğrencilere kentin çeşitli tarihi mekanlarında ders verilecek. 

Öğrencilerin tarihlerini öğrenebilmelerine olanak sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde ilk ders ise Vali Hasan İpek tarafından Tarihi Paşa Tabyaları'nda gerçekleştirildi. 

Tarihi Paşa Tabyaları hakkında öğrencilere bilgi veren İpek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Sinop'ta da geçmişte birçok tarihi olayların yaşandığını söyledi. 

Yaşanan tarihi olayların zaman içerisinde unutulmaya yüz tuttuğunu, bazen de hatırlanmak istenmediğini vurgulayan Vali İpek, 803 yılından beri Sinop'un Türk ve Müslümanlar tarafından yönetildiğine işaret etti. 

"OLUŞTURULAN YANLIŞ İMAJ NEDENİYLE BU MİLLETİN EVLATLARI GEÇMİŞTE NE OLDUĞUNU MAALESEF BİLEMİYORLAR"

Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkenin geleceğini emanet ettiği gençlerin, tarihlerini iyi öğrenmeleri gerektiğini anlatan İpek, şöyle konuştu:

"Zaman zaman öyle propagandalar yapılıyor ki, sanki Musul'un, Kerkük'ün, Şam'ın veya Saraybosna'nın bizimle hiç alakası yok. Oluşturulan yanlış imaj nedeniyle bu milletin evlatları geçmişte ne olduğunu maalesef bilemiyorlar. İşte insanların ülkesini bu şekilde sahiplenmemesi halinde toprakların kimin eline geçeceği, kimlerin tarafından yönetileceği belli olmuyor. Onun için yeni yetişen neslimize biz en azından Sinop'taki tarihimizin ne olduğunu anlatmak istiyoruz." 

"DEVLETİN VARLIĞI, GELECEĞİ İÇİN ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ"

Vali İpek, projenin öğrencilerin tarihlerini öğrenmeleri açısından çok yararlı olacağına inandığını belirterek, "Bunlar siyasi bir şey değil. Devletin varlığı, geleceği için çok ama çok önemli. Bizlerin de ilelebet bu topraklarda yaşayabilmemiz için bunları doğru bilmemiz gerekiyor. O anlamda öğrencilerimiz biz Türkler ve Müslümanlar olarak ne zamandır bu topraklarda yaşıyoruz, proje sayesinde bir fikir edinecekler." ifadesini kullandı. 

Vali İpek konuşmasının ardından öğrencilerle tarihi Paşa Tabyaları'nı gezdi.