Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Transkafkasya'da Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden İnşası: Düşünceler ve Öneriler" konulu "KÜNİB VI. Olağan Kongresi"ne, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Genel Kurul Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Prof. Dr. Rahmi Er ile Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ın da yer aldığı KÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri katıldılar.

Kafkasya Üniversiteler Birliği VI. Olağan Kongresi’nde açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, "Dünyada çeşitli alanlarda büyük değişimler ve dönüşümler yaşanmaktadır. Dünyanın ve insanlığın kaderini belirleyecek olan en önemli unsurlardan biri ise bu değişme ve dönüşümlere refakat eden güçlerin niyeti, mahiyeti ve niteliğidir.

Dünyada olup biteni seyrederek ve gözlemleyerek dünyayı değiştirmek mümkün değildir. Üniversiteler, dünyada meydana gelen değişmeleri takip eden değil; yönlendiren kurumlar olmalıdır. Toplumların mükemmeliyet merkezleri olmalıdır. Dönüşen değil dönüştüren kurumlar olmalıdır. Daha yaşanabilir, daha insani bir dünya ve gelecek için, üniversiteler toplumda liderlik rolü üstlenmelidir. İyiliğin, güzelliğin, sevginin hakim olduğu bir dünya için üniversitelerin ve bilim insanlarının sosyal sorumluluk sahibi olması gerekmektedir. Elbette bütün bunlar için de üniversitelerimiz aklın ve bilgeliğin yurdu olmalıdır." dedi. 

KTMÜ Rektörü ve Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sebahattin BALCI ve KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın konuşmalarının ardından, "Transkafkasya'da Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden İnşası" konulu panele geçilirken, KÜNİB üyesi üniversiteler arasında Mevlana Değişim Programı Protokolleri imzalandı.

Üniversiteler Arası Mevlana Değişim Programı Protokolü İmzalandı
Son yıllarda ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştığımız Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan, İran, Kuzey Kıbrıs gibi ülkelerle yükseköğretim alanında ilişkilerin yeniden canlanmasına büyük katkı sağlayan Mevlana Değişim Programı kapsamında, dört yeni üniversiteyle daha anlaşma imzaladık.

KÜNİB VI. Olağan Kongresi’nde Girne Üniversitesi, University of Applied Science Technology (İran), University of Mohaghegh Ardabili (İran) ve Yakın Doğu Üniversitesi rektörleri ile Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın karşılıklı Mevlana Değişim Programı anlaşması imzaladılar.

ASYA Üniversiteler Birliği Kuruluyor
Kafkasya Üniversiteler Birliği VI. Olağan Kongresi’nde, eğitimdeki işbirliklerinin artarak devam etmesi ve halkların kardeşliklerinin pekiştirilmesi düşüncesiyle ASYA Üniversiteler Birliği kurulmasına karar verildi.
ASYA Üniversiteler Birliği kurulması için Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, niyet mektubunu imzalandı.

 
Editör: Vitrin Haber