Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz eğitim alanında yeni projelerini anlattı. Önümüzdeki yıl okulların ikili eğitim sisteminden çıkıp tam güne geçeceğini söyleyen Yılmaz,  2019 yılının sonunda geçilmesi planlanan yeni sistemle birlikte 21. yüzyılın dili olan kodlama eğitiminin önemine değindi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nın konuğu olan Bakan Yılmaz 25 bin öğretmen ataması yapılacağı müjdesini de verdi. Yabancı dili de sorun olmaktan çıkaracaklarının altını çizen Yılmaz mülakat sisteminin devam edeceğini söyledi. İkili eğitim sistemini kaldırıp öğrencileri tam güne entegre edeceklerini söyleyen Bakan, kararla ilgili en büyük sıkıntıyı İstanbul’da yaşayacaklarını belirtti. Yılmazın konuşmasından başlıklar şu şekilde:

EĞİTİM TAM GÜN
Öğrenci sabah alacakaranlıkta gelmesin, saat 09.00 gibi derse başlıyorsa 15.00 gibi çıksın, evine gitsin, rahat gitsin. Oynasın, o da eğitimin bir parçası. Sosyalleşsin, o da eğitimin bir parçası. 2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime Türkiye’de son vereceğiz. Bunun için 58 bin derslik ihtiyacımız var. 47 bin dersliği şu anda planlıyoruz, yapıyoruz. Nevşehir, Tunceli, Ardahan, Bartın, Erzincan, Karaman, Burdur, Artvin, Kırıkkale, Bolu, Bilecik, Sinop, Gümüşhane ve Bayburt’ta tam gün eğitime geçildi. 2019 yılı sonunda İstanbul’da biraz zorlanacağız. Özel bir gayret gösterilmesi lazım.

25 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI
Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz. Ancak aradaki farklar, öğrencilerimizin öğretmensiz kaldığı anlamına gelmiyor. Ücretli öğretmenlikle istihdam ederek her bir öğrencimizin hangi alanda öğretmen ihtiyacı varsa karşılayabiliyoruz

MÜLAKAT SİSTEMİNE DEVAM
Öğretmenlerin bir konuyu kavrama, özetleme, ifade etme ve muhakeme gibi becerilerinin sözlü sınavla ölçülüyor.

21 YÜZYILIN DİLİ KODLAMA
Öğretmenlerimize her 4 yılda bir, öğrencilere de 5. ve 9. sınıflarda yeni bilgisayar vereceğiz. Mevzuat, yönetmelik eksiklikleri vardı, tamamladık. Hukuki altyapı tamamlandı.

YABANCI DİL SORUN OLMAKTAN ÇIKACAK
81 ilde 800’e yakın okul seçildi. Bunlardaki 100 bine yakın öğrenciye de 5’inci sınıfta haftada 15 saat İngilizce dersi verdik. Önümüzdeki dönemde bu eğitimi hem yaygınlaştıracağız, hem de eksikleri varsa ki vardır, onları da gidererek yabancı dili sorun olmaktan çıkaracağız.


 
Editör: Vitrin Haber