Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk Devletleri Dost ve Akraba Toplulukları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Büyükkarcı, Azerbaycan sorunu çözülmeden Ermenistan ile ilişki kurmanın doğru olmayacağını söyledi.
 
“Türk Devletleri ve Toplulukları” konulu konferans, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Konferansa Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan’nın yanı sıra yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.
 
Konferansa konuşmacı olarak katılan Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk Devletleri Dost ve Akraba Toplulukları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Büyükkarcı konuşmasında Orta Asya Türk Devletlerinin önemine değindi. Büyükkarcı, “Önümüzdeki yirmi yıllık sürede suni çizilmiş olan sınırların hepsi değişecek, herkes buna kendini hazır hissetsin. Çünkü Sovyet Rusya buraları bilerek bu hale getirmiştir. Bunu değiştirmek gerekir mi, evet gerekir. Bizim de buna hazır olmamız gerekiyor. Kardeş devletler de biz de hazır olmamız gerekiyor. Biz bu kardeş devletlerde bir şey olduğunda bize ne diyemeyiz. Bizi batılılar sürekli teşvik ediyor, ‘Azerbaycan ile iş birliği yapın, bunlarla saldırmazlık taktiği sağlayın, şunu yapın bunu yapın’ gibi bizi bazı olaylara zorluyorlar. Azerbaycan meselesi çözülmeden Ermenistan’la nasıl bir ilişki kuracağız? Yedi tane yerleşim bölgesini Ermeniler istila etmiş. 1 milyon Azeri kaçkur duruma düşmüş. Azerbaycan toprağının yüzde on altısını kaybetmiş. Nasıl olacak? Biz şimdi oturup ta Ermeniler ile hangi konuda nerede anlaşacağız. Bu konuda yapacağımız her adım yanlıştır, bunu ben söylemek zorundayım, kim yaparsa yapsın yanlıştır. Biz şimdi bu yanlışlıktan döndük ve Ermenistan Parlamentosu da o protokolleri reddetti. Biz de şimdi meclisimizde bunu geçirmeyerek çok akıllıca bir hareket yapmış olduk. Bir şeyi garantiye almadan, bir şeyi almadan bir şeyi vermek mümkün değil. Onun için Azerbaycan bizim dostumuzdur, kardeşimizdir, ırkça ırk başımızdır, dindaşımızdır. Bu yüzden onların sıkıntılarına biz kayıtsız kalamayız” diye konuştu. 
Prof. Dr. Süleyman Büyükkarcı’nın konuşmasının ardından konferans hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu. 
Editör: Vitrin Haber