Sinop Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen konferansa, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Perihan Özpınar, Okul yöneticileri, merkez ilçede görev yapan özel eğitim ve sınıf öğretmenleri katıldı. Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Sinop Özel Eğitim İlkokulu Ortaokulu ve Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğinde düzenlenen konferansta Özel Eğitim Uzmanı Dr. H. Nedim Kulaksız, Türkiye’deki özel eğitim ve engelli eğitimi alanındaki öğrenme sıkıntısına alternatif görülen, ABC, CÜMLE ve FİŞ yöntemine alternatif olarak kendisi tarafından hayata geçirilen (BA) tekniği hakkında detaylı bilgiler verdi. 

BA okuma yazma tekniğinin "a" sesli harfinin sessiz harfle birlikte oluşturduğu hece yöntemi olduğunu söyleyen Özel Eğitim Uzmanı Dr. H. Nedim Kulaksız, bu yöntemin genellikle öğrenme güçlüğü çeken bireyler için kullanılan bir yöntem olduğunu ifade etti. Kulaksız; “Bu yöntemde yazıdan çok okumaya önem verilir. Düz yazı kullanılır. Büyük harfler, noktalama işaretlerine öncelikli er verilmez. Ancak son derslerde öğretilir. Bireye önce sesli harfler verilir. Sesli harfler kavratıldıktan sonra sırasıyla heceler verilir. Sesli harfler önce yalnız başına verilmez. Sessiz harfler “a” sesi ile birlikte hece olarak verilir, yalnızca “d” sesi “ı” sesi ile verilir. Sessiz harfler sırasıyla ba, sa, ra, ma, ka, ça, ta, na, ya, ha, pa, şa, za, la, va, dı, ca, fa, ga, ja, ğa, şeklinde verilir. İlk sıradaki hece öğrenilmeden diğer heceye geçilmez. Bu heceleri verirken dört tane (bak, gel, al, ver) emir kipleri de verilir. Çünkü emir kipleri, cümlenin anlamlaştırılmasını sağlar. “ba” hecesinden sonra “bak” emir kipi verilir. (isa bak, baba bak). “ra” hecesinden sonra “gel” emir kipi verilir (baba gel, isa gel). “ma” hecesinden sonra “al” emir kipi verilir (para ver, maşa ver). Ba, sa, ra, ma, ka, ça, ta, na, ya, ha, pa, şa, za,la, va,dı, ca, fa, ga, ja, ğa heceleri kavratıldıktan sonra bu hecelere bağlı kalınarak sırasıyla sessiz harfler verilir. Sırasıyla r, k, ç, t, s, h, ş, y, z, m, d, l, b, n, v, p, j, c, f, c, f, g, ğ sesleri hecelere bağlanır. Artık sesler verildiği için diğer ünlü harfler ve heceler birleştirilir. Bireyin öğrenmekte zorlandığı ses ve hecelere tekrar yaptırılır. Sesler öğrenildikten sonra kelime, cümle ve metin çalışması yapılır” dedi. 

“BA” TEKNİĞİ OKURYAZARLIKTAKİ SIKINTILARI ÇÖZECEKTİR

Türkiye’deki özel eğitim, ve engelli eğitimi alanındaki sorunları çözmek ve özellikle engelli çocukların hayata bakış açısını değiştirmek amacı ile geliştirilen bu tekniğin Türk insanının şivesine, konuşmasına ve dil becerisine daha uygun olduğunu ifade eden H. Nedim Kulaksız, “ Özgün öğrenme becerisi yönünde uygulamaya koyduğum (BA) öğretim tekniği ile öğrenme güçlüğü çeken ilk öğretim öğrencilerine yönelik çalışmalar yürütüyorum. Geliştirdiğim bu teknik şu anda ülkemizde, Azerbaycan’da ve Türkiye Cumhuriyetlerinde her geçen gün yayılarak kullanılmağa başlandı, çok da güzel ilerlemeler sağlandı. Ülkemizde kullanılan sistemler belli bir kitlede başarılı görülse de sitemin sıkıntısını her geçen gün görüyoruz. Özel eğitimde olduğu gibi özellikle engelli eğitiminde çok büyük sorunlar yaşıyoruz. (BA) sistemi tüm bu sorunları çözecektir” diye konuştu. 

Katılımın yoğun olduğu konferans, Özel Eğitim Uzmanı Dr. H. Nedim Kulaksız’ın sunumunun ardından soru-cevap bölümüyle son buldu. Konferans sonrasında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Perihan Özpınar tarafından Dr. Nedim Kulaksız’a teşekkür belgesi ve Özel Eğitim Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan su kabağından yapılmış dekoratif lamba hediye edildi.
 
Editör: Vitrin Haber