Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından ortak finanse edilen, Program Otoritesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Rekabetçi Sektörler Programı" çatısı altında Ordu Valiliği himayelerinde Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından  "Arım Balım Peteğim" projesi kapsamında, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünde Uluslararası Çalıştay gerçekleştirildi.

Projenin Teknik Destek Bileşeni faaliyetleri kapsamında, İtalyan Uzman Dr. Lorenzo Sesso tarafından Arım Balım Peteğim proje binası toplantı salonunda “Arıcılıkta İyi Üretim Uygulamaları, Türkiye ve Avrupa Deneyimlerinin Paylaşılması” konulu bir bilgilendirme programı düzenlendi.

Çalıştaya, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü araştırma personelleri ile projeye dahil olan Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Altınordu Ziraat Odası Başkanlığında görevli Ziraat ve Gıda Mühendisleri ile Veteriner Hekimler, ayrıca Ankara Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Sedat Sevin katılım sağladı. 
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, nihai yararlanıcısı oldukları “Arım Balım Peteğim” projesinin en önemli kazançlarından birinin de bu eğitim programları olduğunu belirtti.

İtalyan Uzman Dr. Lorenzo Sesso ise “Arıcılıkta İyi Üretim Uygulamaları, Türkiye ve Avrupa Deneyimlerinin Paylaşılması” konulu sunumunda, İtalya’daki arıcılığın durumu, arıcı birliklerinin yapısı ile resmi denetimler, araştırma ve yayım çalışmaları, varroanın biyolojik döngüsü ve kontrolü, varroanın dünyadaki yayılı alanı ile izlenmesi, Amerikan ve Avrupa yavru çürüklüğü konularında anlatımda bulundu.
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen değerlendirmeler ile soru-cevap bölümünden sonra çalıştay tamamlandı. Çalıştaya katılan araştırmacılar özellikle yapılacak ortak çalışmalara önem verilmesi gerektiği konusunda hemfikir kaldılar.
Editör: Vitrin Haber